Länk till Ölandsbladets hemsida
Ölandsbladet ©, Text och bilder är skyddade av lagen om upphovsrätt.

Tillbaka till tiddningsmenyn.

97.09.27 - Ännu inga spår
97.09.30 - Inga nya ledtrådar
97.10.04 - Kan dykare lösa gåtan?
97.10.11 - Allt mer talar för mord
97.10.18 - Inte gett upp hoppet
97.10.23 - Poliser planerar ny skallgång
97.11.20 - Ny helikopterspaning efter Annelie Ojonen
97.11.27 - 50 000 i belöning
97.12.06 - 25-åringen häktad för mord
97.12.18 - Mannen ska begäras omhäktad
97.12.20 - 25-åringen omhäktades
98.01.15 - 25-åringen omhäktades: Nya vittnen stärker misstankarna
98.01.29 - 25-åringen omhäktades: Polisen ska söka med helikopter
98.02.03 - Mamman talar ut: "Alla vet att det är Andreas"
98.02.07 - Inget prövningstillstånd i HD
98.02.12 - Mordmisstänkt på fri fot
98.05.16 - Bilder på Annelie Ojonen sprids i länet
98.05.19 - Polisen får experthjälp från Rikskrim


Ännu inga spår
Trots intensivt spaningsarbete efter den försvunna Annelie Ojonen, har polisen inga spår.
Det är drygt en vecka sedan Annelie försvann från sin bostad i Hässleby utanför Algutsrum.

Sedan i onsdags arbetar närmare 20 polismän med tips och internt spaningsarbete.
- Tipsen strömmar ideligen in men fortfarande har ingen gett någonting som kan leda till vad som hänt.
- Ju längre tiden går ju större anledning har vi att tro att det är ett brott bakom försvinnandet. Men vi hoppas hela tiden att hon ska dyka upp i livet men den chansen blir mindre för varje dag som går, säger Conny Gunnarsson, polisens spaningsledare.
Sedan i onsdags har ryktena gått att Annelie skulle hittats av en privatperson i ett dike, rykten som Conny Gunnarsson direkt dementerar.
- Vi skulle aldrig mörklägga om det var så att vi hittade henne.
Inte heller vill Conny Gunnarsson kommentera hur stor roll Annelie Ojonens bil har i fallet.

© MALIN JOHANSSON

Index

Inga nya ledtrådar
Under helgen har polisen i Kalmar arbetat med att följa upp vissa tips, gällande Annelie Ojonens mystiska försvinnande. Men fortfarande finns inga avgörande ledtrådar som kan föra polisen närmare en lösning.
- Nej, och nu har vi trappat ner polisstyrkan som arbetar med fallet till ett 10-tal man. Tidigare hade vi i alla fall cirka 20 poliser sysselsatta, men flera har legat lågt nu under helgen, säger Conny Gunnarsson, biträdande chef för kriminalvårdsavdelningen på polisen i Kalmar.
Det är fortfarande brottsteorin om människorrov som polisen arbetar efter. Detta grundar sig på att 25-åriga Annelie Ojonen har lämnat kvar personligt viktiga tillhörigheter i hemmet såsom astmamedicin, glasögon och plånbok.
- Det är mycket förbryllande att det inte finns några som helst spår efter kvinnan, medger Conny Gunnarsson.
Hennes undersökta grå bil kan inte vara lösningen på gåtan?
- Vi har inte funnit något som pekar i en viss riktning. Men om det sätts i en helhet, kanske det kan hjälpa till att lösa fallet, säger Conny Gunnarsson.
Under de närmaste dagarna kommer polisen att arbeta vidare med att bearbeta och analysera de uppgifter som man har fått in. Förhören lär också fortsätta.

© MALIN JOHANSSON

Index

Kan dykare lösa gåtan?
På fredagen beslöt polisen i Kalmar att sända ut professionella yrkesdykare, för att söka igenom vattendragen i närheten av försvunna Annelie Ojonens hem i Hässleby, Algutsrum.
Det är nu drygt två veckor sedan den 25-åriga kvinnan spårlöst försvann. De organiserade skallgångskedjorna har inte lett fallet närmare någon lösning.

Därför skickades två stycken dykare från Räddningstjänsten i Kalmar på fredagen ut i området, på uppdrag av polisen. Deltog gjorde också kriminalteknikerna Lasse Sigheim och Johan Brun som leder spaningsarbetet.
Har ni fått några speciella indikationer på att det skulle finnas något i området eftersom ni söker här?

- Nej, det har vi inte utan vi söker av det som skallgångskedjan ej till 100 procent har klarat av, och som de har anmält som misstänkta områden.

- När det gäller vattendragen eller dammarna som kan vara 3-4 meter djupa, krävs det yrkesdykare med A-certifikatutbildning för att få gå ner, säger Johan Brun.

Sällskapet kör omkring i en diskret bil, för att undvika onödig uppmärksamhet.
- Vattnet är klart med bra sikt, och det är bra väder för att dyka, menar de båda dykarna Jim Olsson och Peter Åhlander.

Redan har flera vattendrag i området betats av. En del av dem har man klarat att undersöka enbart med hjälp av sjöstövlar. Under fredagen hoppades man hinna med 5-6 vattendrag.

Känns det inte otäckt att gå ner i vattnet, när ni inte vet vad ni kan hitta?

- En viss anspänning är det ju inför sådana här uppdrag. Men man får börja förbereda sig på det här inne, att man faktiskt kan hitta en död människa, säger Peter Åhlander och pekar mot huvudet.

- Det spelar ingen roll hur rutinerad dykare man än är. Ingen vill ju köra näsan i ansiktet på någon. Men på vissa ställen är vattnet så grumligt att man inte har någon sikt alls, och då måste man treva sig fram i mörkret på botten, säger Johan Brun, som liksom kollegan Lasse Sigheim också har yrkesdykarutbildning.
Målet är att man ska hitta Annelie Ojonen på något sätt, sedan om det blir genom dykning återstår att se.

- Dykningen är en del av polisutredningen. Samtidigt som vi gör detta arbetar man inom spaningsorganisationen med att bearbeta redan inkomna tips på polisstationen.
Vi redovisar tillsammans vad vi har gjort för fynd för vår spaningschef Conny Gunnarsson, säger Johan Brun avslutningsvis.


Sågs på pizzeria kvällen innan försvinnandet
Det var på restaurang och pizzeria Bonito på Storgatan i Färjestaden som Annelie Ojonen sågs ihop med sin sambo, kvällen innan hon försvann.
- De var lite av stamkunder här, förklarar Roberto Bacovic, som arbetade på torsdagskvällen.
Han minns tydligt parets besök på pizzerian, eftersom det inte var så mycket folk.
- Klockan var någonstans mellan 18.00 och 19.00. Det var ingenting konstigt alls, de kom gemensamt för att ta med sig varsin pizza hem. De satt vid ett av borden i cirka tio minuter innan pizzorna var färdiga, och under tiden bläddrade de i några tidningar, berättar Roberto Cadovic.
De var som vilka andra kunder som helst?
- Ja, precis. Det var ingen skillnad.
Hur var stämningen?
- De småpratade, skrattade och verkade glada.
Kände du Annelie Ojonen personligen?
- Nja, men ganska mycket ändå eftersom hon var här på pizzerian ganska ofta. Sedan stötte man ju på henne ute på disco eller på stán ibland, fortsätter Roberto Cadovic.
Han säger att han tyckte att hon verkade vara en trevlig och söt tjej.
- Ja, hennes försvinnande är mycket märkligt. Polisen har varit här och ställt frågor, men de har ju heller inga konkreta tips att följa. En människa försvinner ju oftast bara inte utan några spår alls...man kanske skulle gå och ta en vampyrkurs, säger Roberto Cadovic halvt på skämt och halvt på allvar.


Prover från bilen analyseras fortfarande
- Den tekniska undersökningen av bilen är i det närmaste klar. Men det tar åtminstone tre veckor innan proverna är färdiganalyserade och vi kan få några svar.
Det säger kriminalinspektör Stig Svensson, på polisen i Kalmar, gällande undersökningarna av Annelie Ojonens beslagtagna grå lilla bil.
Har ni hittat några intressanta spår i bilen?

- Nej, inget speciellt. Men vi skickar alltid rutinmässigt olika prover för vidare analyser. Det enda vi vet med säkerhet hittills är att bilen har varit rörd och att det har varit en buckla på bakre sidan, berättar Stig Svensson.
Kopplas rikskriminalen in i sådana här fall?
- Inte alltid, bara om det finns arbetsuppgifter. Än så länge har vi inte tillräckligt med uppgifter att arbeta med, så vad mer kan vi göra än att försöka hitta henneHur arbetar ni nu?
- Vi fortsätter dagligen med att åka ut och höra folk. Sedan får man in nya uppgifter och då får man åka tillbaka och höra vidare. Det vi sysslar med är en kartläggning av tiden.
Är ni positiva inför att kunna lösa den här historien?
- Självklart. Vi måste alltid jobba efter att lösa alla våra fall, annars tappar man motivationen. Sådant här vill man ju definitivt inte ha olöst, säger Stig Svensson.


Det är nu två veckor sedan 25-åriga Annelie Ojonen från Algutsrum försvann. Vad har hänt under dessa dagar? Ölandsbladet har kartlagt dag för dag.
Fredag 19/9: Annelie anmäls försvunnen till polisen vid 19.00-tiden. Sambon blir orolig, då hon inte dykt upp på arbetet vid Kalmar flygplats klockan 11.00 på fredagen, där hon arbetade. Inte heller vänner, eller nära anhöriga har hört av henne.
Polis söker igenom närområdet tillsammans med anhöriga och vänner.
Lördag20/9: Klockan 10.00 organiserad skallgång utgår från Rydberggården i Algutsrum med hemvärnet på Öland samt frivilliga, totalt ett 80-tal personer. Helikopter används i sökandet. På eftermiddagen bestämmer sig polisen för att inleda en förundersökning om människorov.
Söndag 21/9: Fortsatt skallgångskedja med ett 150-tal personer.
Måndag 22/9: Spaningsarbetet ligger lite nere. Polisen koncentrerar sig på att arbeta med att sammanställa inkomna uppgifter samt organisera upp riktlinjer för de fortsatta spaningarna.
Tisdag 23/9: Tredje och sista organiserade skallgångskedjan drar igång. Fullt pådrag med helikopter och ett 150-tal deltagande i sökandet.
Onsdag 24/9-26/9: Fortsatta efterforskningar och förhör med nära anhöriga och vänner.
Lördag 27/9: Polisstyrkan trappas ner något.
Måndag 29/9-2/10: Ett 10-tal poliser är aktiva i utredningsarbetet, till skillnad mot ett 20-tal innan helgen .
Fredag 3/10: Yrkesdykare från Kalmar Räddningstjänst sänds ut för att leta efter Annelie i vattendragen kring Algutsrum, på uppdrag av polisen i Kalmar.

© MALIN JOHANSSON

Index

Allt mer talar för mord
Polisen har nu ändrat brottsteori i fallet med försvunna Annelie Ojonen - från människorov till mord.
- Det lutar allt mer ditåt. I början av veckan hade vi Stockholmskollegor nerkallade med utbildade hundar som kan leta efter döda människor, säger spaningsledare Stig Svensson, på polisen i Kalmar.
Tre veckor har nu gått sedan 25-åriga Annelie Ojonen försvann spårlöst, den 19 september utan att dyka upp på arbetet vid Kalmar flygplats. På kvällen anmälde sambon Annelie försvunnen till polisen efter att ha hört sig för med släktingar, vänner och andra anhöriga. Ingen visste något eller hade hört av Annelie.
Eftersom polisen inte har hittat något som pekar på att Annelie skulle ha försvunnit frivilligt, arbetade man först efter människorov som brottsteori.
- Nu ligger det dock nära till hands att tro att det rör sig om ett mord. Det finns ingen logisk förklaring till varför någon skulle hålla henne instängd någonstans utan att höra av sig.
- Även de anhöriga är medvetna om detta, och har nog också förberett sig på det värsta, säger Stig Svensson.
Att folk plötsligt försvinner är inget ovanligt. Nästan dagligen kan man läsa i dagspressen om människor som rapporteras saknade. Men fallet Ojonen skiljer sig en hel del mot de andra. Här har man efter tre veckor fortfarande inte ett enda spår att gå efter. Inte heller Stockholmspolisens sökningar med de specialutbildade hundarna gav något resultat. Vidare har polisen inte några personer, som i fall det rör sig om mord, misstänkta för att ha bragt Annelie om livet.
På måndag startar årets älgjakt. Med mycket liv och rörelse ute i skogarna hoppas polisen kunna få hjälp.
- Om Annelie har bragts om livet och gömts ute i naturen, så är våra förhoppningar att någon under jaktsäsongen ska gå på sådana ställen som vi kanske har missat med skallgångskedjan. Det är bättre att vi hittar henne, för det finns inget värre än den där ovissheten, fortsätter Stig Svensson.
Han menar att även jägare på Kalmarsidan kan hålla ögonen öppna, efter saker i skogen som normalt inte ska finnas där. Det kan vara kläder, och vid försvinnandet var Annelie förmodligen iklädd en vit stickad kofta med dragkedja, röd jacka med texten "Mc Donalds" på ryggen, ljusbeige skor och eventuellt beige långbyxor.
På TV
På torsdag kommer fallet med Annelie Ojonen att tas upp på TV 3:s "Efterlyst". Det är andra gången som polisen går ut i TV-programmet, för att vädja om folks tips och iakttagelser.

© MALIN JOHANSSON

Index

Inte gett upp hoppet
Efter det att fyra veckor har passerat sedan 25-åriga Annelie Ojonen försvann från sin bostad i Hässleby, Algutsrum, trappar polisen successivt ner antalet man som arbetar med fallet. Från början var det drygt ett 20-tal poliser som var sysselsatta med kvinnans mystiska försvinnande, sedan endast ett 10-tal och i dagsläget är man nere på fem man som kontinuerligt jobbar med det. Uppgifterna är i främsta hand att följa upp tips, bearbeta och sammanställa de uppgifter som man har fått in. Polisens inspektör på kriminalavdelningen, Stig Svensson, uppgav i en intervju i Sveriges Radio Kalmar P4 på fredagen, att man fortfarande får in nya tips och att man inte har gett upp hoppet om att finna Annelie Ojonen.
På torsdagskvällen var försvinnandet också ett ämne för TV 3:s "Efterlyst".

© MALIN JOHANSSON

Index

Poliser planerar ny skallgång
Det är nu sex veckor sedan Annelie Ojonen försvann från sitt hem i Hässleby, Algutsrum. Polisen vet lika lite i dag om vad som kan ha hänt, som vid utgångsläget.
- Vi planerar att återuppta skallgångskedjan igen, men vi har inte bestämt något datum om när ännu, säger Stig Svensson, inspektör på kriminalavdelningen i Kalmar.
Trots dykningar, omfattande skallgångar, sökningar med helikopter, TV-inslag, förhör och dörrknackningar har man fortfarande inte kommit närmare någon lösning.
På onsdagen fick 400 stycken hushåll i området tillsänt sig brev från polisen, som nu vädjar om hjälp från allmänheten.
- Det är viktigt att alla som vet att de har befunnit sig i området på torsdagskvällen den 19 september vid 20.00-tiden till fredagen cirka klockan 17.30, hör av sig och meddelar detta till oss. Man behöver inte nödvändigtvis ha sett eller hört något mystiskt, berättar Stig Svensson.
Det är ett tufft arbete som polisen har framför sig. Folk vill ha konkreta svar på vad som händer i utredningen, men några sådan upplysningar kan polisen inte ge.
- Vi jobbar på. Det tar sin tid att mala om tipsen som inkommer gång på gång. Det vore fel av oss att gå ut i pressen och spekulera om vad som kan ha hänt, även om vi har våra teorier, menar Stig Svensson.

© MALIN JOHANSSON

Index

Ny helikopterspaning efter Annelie Ojonen
Tipsen om försvunna Annelie Ojonen i Hässleby, Algutsrum, fortsätter att strömma in till polisen i Kalmar. I veckan, troligtvis i dag torsdag eller fredag, genomför polisen en ny helikopterspaning över Öland, med utvidgat område.
Någon ny skallgång efter den 25-åriga kvinnan blir det emellertid inte, eftersom polisen inte vet i vilka områden man ska leta.
Men polisen har fått in flera tips och iakttagelser från allmänheten som man fortfarande arbetar med, två månader efter försvinnadet.
En kvinna som vill vara anonym har dessutom kontaktat Ölandsbladet med följande iakttagelser:
Samma månad som Annelie försvann, såg hon en rödhårig kvinna körandes i en liten bil i Färjestaden, vid åtminstone tre tillfällen. Sista gången som kvinnan noterade bilen var den 10 september, en vecka innan försvinnadet.
Den rödhåriga kvinnan skulle, enligt den anonyma tipsaren ha besökt en nyinflyttad kille i området.
På fredagsnatten den 19 september, samma datum som Annnelie anmäldes försvunnen av sambon, vaknade kvinnan av att hon behövde gå på toaletten.
- Klockan var cirka 02.30-03.00, när jag plötsligt hörde en bil med trasig ljuddämpare komma körande i gatan mot den nyinflyttades bostad. Jag tyckte att det var märkligt att någon var ute och körde så sent på dygnet, och det verkade som om personen hade bråttom för han gasade på, säger kvinnan.
Om det var Annelie som befann sig i området vid de tre tillfällena i september, innan hon försvann, är alls inte säkert.
- Nej, jag vet bara att hennes utseende stämde överens med signalementet som gavs i tidningarna. Efter allt som man har läst om försvinnandet har man ju funderat över de här händelserna, säger kvinnan till sist.

© MALIN JOHANSSON

Index

50 000 i belöning för Annelie
Annelie Ojonen försvann den 19 september.
Ännu har polisen inga spår efter henne.
Nu utfäster hennes pojkväns familj en belöning på 50 000 kronor för tips som kan leda till att Annelie hittas.

© MALIN JOHANSSON

Index

25-åringen häktad för mord
På fredagen begärdes den 25-årige man som sedan i måndags suttit anhållen hos polisen, häktad vid Kalmar tingsrätt. Rätten ansåg mannen vara på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp på den försvunna Annelie Ojonen, Algutsrum. Åtal skall vara väckt inom 14 dagar.

Mannen verkade varken nervös eller sammanbiten, när han fördes in i rättssalen i sällskap av sin försvarsadvokat. Förhandlingarna som började klockan 10.00 på förmiddagen var inte avklarade förrän vid middagstid. Därefter följdes snabba överläggningar mellan åklagare, spaningsledare Stig Svensson och advokaten. Efter tio minuter kom beskedet att tingsrätten fann mannen på sannolika skäl misstänkt för brott.
Trots detta har fortfarande kvinnans kropp inte hittats, och mannen nekar fortfarande till alla anklagelser.
- Min son är inte den typen som mördar. En mer genomsnäll person än honom får man leta efter, sade den häktades far efter förhandlingarna.
Åklagare Carina Maxson gladdes åt att bevismaterial som lades fram räckte för att övertyga rätten om mannens inblandning i kvinnans försvinnade.
- Ja, det var skönt att de också övertygades. Nu ska vi arbeta vidare med utredningen, sade hon efteråt.
Mannens advokat, Karl-Olof Wirell, såg tingsrättens utslag varken som en seger eller en förlust.
- Det är ett steg på vägen. Återstår att se vad åklagaren ytterligare kan lägga fram för bevis som vi ännu inte har sett. Det som har framkommit nu räcker inte för att få en fällande dom.
Om mannen anses skyldig till mord alternativt dråp, föreskrivs inte lindrigare straff än fängelse i två år.

© MALIN JOHANSSON

Index

Åklagare Maxson: Mannen ska begäras omhäktad
I morgon, fredag, begärs den 25-årige man som under två veckor suttit häktad för mordet på Annelie Ojonen på Öland, omhäktad av åklagare Carina Maxson.
- Misstankarna mot mannen har stärkts. Med hänsyn till kommande helger vill jag förlänga häktningsperioden med ytterligare tre veckor, säger hon.
Exakt vilka nya uppgifter som har framkommit under de senaste två veckorna vill hon inte gå in på. Inte heller om misstankarna bygger på vittnesuppgifter, indicier eller teknisk bevisning.
Senast klockan 11.00 på fredag, ska Maxsons omhäktningsansökan ha lämnats in till tingsrätten i Kalmar.

Bestrider omhäktning
Den häktades försvarsadvokat, Karl-Olof Wirell, uppger att han och hans klient kommer att bestrida en begärd omhäktning.
- Min klient godtar inte det. Han har inte klagat tidigare, utan tyckt att det var rimligt att han satt till polisens förfogande. Normalt är att man sitter i två veckor. Eftersom inga nya uppgifter har framkommit kommer vi att begära att han försätts på fri fot nu.
o o Men enligt Maxson har nya uppgifter framkommit som stärker misstankarna mot mannen?
- De har inte fått fram ett barr. Och om så är fallet ska det bli mycket intressant att se vad det är man har hittat på fredag.
Wirell poängterar att hans klient givetvis fortfarande är misstänkt även om han skulle släppas fri.
- Och utredningen ska ju fortsätta för det. Fallet måste naturligtvis lösas. Om min klient inte släpps, kan han överklaga tingsrättens beslut till hovrätten, fortsätter Wirell.
Kan friges
Det blir således tingsrättens sak att fatta beslut på fredag, vid en omhäktningsförhandling, som förmodligen lär hållas bakom lyckta dörrar. Då ska de nya uppgifterna prövas, för att se om de håller för en förlängd häktningsperiod enligt åklagare Carina Maxsons yrkanden. Gör de det, kan 25-åringen räkna med att få fira både jul och nyår bakom lås och bom. I annat fall kan tingsrätten också välja att släppa den häktade mannen på fri fot.
Kvinnans kropp har ännu inte funnits, enligt polisen.
- Nej, vi har varit ute och letat både förra veckan och nu i veckan utan resultat, säger spaningsledare Conny Gunnarsson.

© MALIN JOHANSSON

Index

25-åringen omhäktades
På fredagen omhäktades 25-åringen som misstänks för mordet på Annelie Ojonen. Nytt åtal ska vara väckt av åklagaren den 9 januari 1998.
Efter cirka en timmes förhandling bakom lyckta dörrar förkunnade tingsrätten att man alltjämt finner mannen på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp. Vidare ansåg domstolen att en frigivning skulle kunna innebära en risk för att mannen skulle kunna försvåra utredningen.
- Jag tycker att min klient borde ha försatts på fri fot i dag. Vi kommer att överklaga beslutet till hovrätten. Problemet är att det kan bli svårt att få till en förhandling före jul, säger mannens försvarsadvokat Karl-Olof Wirell.

Inga nya bevis
Inget nytt bevismaterial har, enligt honom, presenterats.
- Nej, en tjock bunt papper finns men det är också allt man har. Åklagaren åsyftar hela tiden till samma händelseförlopp; att kvinnan är död och att hon har förts bort i sin egen bil. Men det finns inget som kopplar detta med min klient.

o o Vilka chanser tror du att ni har att lyckas att få beslutet upphävt i hovrätten
- Det är svårt att uttala sig om. Vi får se, men vi gör ett försök.

o o Det har under förhören inte framkommit något nytt som är negativt för din klient
- Om man tänker sig själv in i situationen att sitta tillsammans med fyra man i 90 dagar som undersöker en. De går igenom precis allt, privatliv och sexualliv. Det är klart att man vid en sådan grundlig undersökning alltid hittar lite saker som kan te sig underliga.

o o Hur tog din klient tingsrättens beslut?
- Han tog det ganska lugnt.

o o Räcker åklagarens material för fällande dom?
- Nej, det räcker ju inte ens till ett åtal eftersom hon nu begärde förlängd häktningsperiod. Och då än mindre till en fällande dom.
Åklagare Carina Maxson var glad över tingsrättens beslut.

o o Räcker den förlängda tiden för att väcka åtal?
- Det beror helt på vad som händer med utredningen. Det är fortfarande många personer som hör av sig med tips, som föranleder förhör och kontroller.

o o Går det att väcka åtal utan en funnen kropp
- Det är aldrig någonting som är omöjligt.
o o Nekar mannen fortfarande till anklagelserna- Ja.

o o Mannen skulle ha köpt en presenning vid tidpunkten för mordet, som i dag saknas. Ni har hittat kvittot. Stämmer det
- Det vill jag inte uttala mig om.

o o Har den tekniska bevisningen färdiganalyserats?
- Det finns alltid nytt material som folk lämnar in som ska undersökas, säger Carina Maxson.
Nu blir det alltså en jul och ett nyår bakom lås och bom för 25-åringen, om inte försvaret lyckas häva beslutet innan dess.

© MALIN JOHANSSON

Index

25-åringen omhäktades: Nya vittnen stärker misstankarna
Nya samstämmiga vittnesuppgifter stärker misstankarna mot den 25-årige mannen som sedan i början av december suttit häktad för mordet på Annelie Ojonen. På onsdagen omhäktades 25-åringen och nu i helgen inleds en ny omfattande skallgångskedja med hundar på Öland.
Omhäktningsförhandlingen vid Kalmar tingsrätt klockan 13.30 på fredagen drog ut på tiden. Inte förrän 1,5 timme senare förkunnade rätten sitt beslut.
Mannen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för mordet på Annelie Ojonen.
Åtalstiden förlängdes till den 28 januari.
- Vi har fått in nya tips och iakttagelser från allmänheten under de senaste veckorna. Det gäller hur Annelie och hennes sambo har rört sig under perioden 18-19 september, samt hur parets bil har rört sig, säger åklagare Carina Maxson.

Klarar du ett åtal om två veckor?
- Det beror på vad som kommer fram.

Klart är att det nu blir en ny omfattande skallgång efter Annelie redan till helgen. Inkopplade i sökandet kommer både hemvärnsmän från Öland och hundar att vara.
För att mordet ska kunna lösas måste man hitta en kropp. Det är närområdet kring hemmet i Algutsrum som kommer att sökas av. Dessutom kommer områden vid sundet att undersökas.

I onsdagens Kvällsposten hävdades att polisen misstänker att kroppen har slängts i vattnet från Ölandsbron.

- Det är felciterat. Vad vi är säkra på är att kroppen bara kan finnas på två ställen, antingen i havet eller på land, säger spaningsledare Stig Svensson.
Vad ser du för möjligheter att finna ett mordvapen?

- Jag vet inte. Det kanske inte finns något. Händer används i allt större utsträckning, menar Carina Maxson.
Ett problem med sökningarna är att polisens helikoptrar inte får flyga över vissa delar av sundet, främst mittendelen. Därför måste militär helikopter tas in. Det är kostsamt och det är inte säkert polisen har råd.

- Nej, kostnaden ligger på 14 000 kronor i timmen, säger spaningsledare Stig Svensson.

Hur ska ni lösa det?
- Vi får se, kanske genom en omprioritering.

Försvarsadvokat Karl-Olof Wirell stod efter rättens beslut fast att han kommer att överklaga till hovrätten och sedan Högsta Domstolen om inget annat hjälper.
- Visserligen stämmer det att vi har fått ett vittne till, till samma omständighet. Sedan om det stärker bevisen mot min klient är en annan sak. Men vi kommer att överklaga.
Vilket blev resultatet av den psykiska undersökningen?
- Mannen är fullständigt normal, som vilken annan person som helst.

© MALIN JOHANSSON

Index

25-åringen omhäktades: Polisen ska söka med helikopter
På onsdagen omhäktades 25-åringen som misstänks för mordet på Annelie Ojonen. Åtal ska vara väckt den 11 februari. Fram till dess fortsätter sökningarna efter kvinnan. Polisens helikopter ska snarast söka av kobbarna i sundet.
Efter en dryg timmes förhandling meddelade Kalmar tingsrätt att mannen fortfarande på sannolika skäl är misstänkt för mord alternativt dråp på kvinnan.
Polis och åklagare är emellertid mycket förtegna om bevismaterialet. Mannens försvarsadvokat Karl-Olof Wirell anser fortfarande att ingenting nytt har framkommit.
- Nej, de har vissa tidpunkter och platser. Till dessa spinns sedan ett scenario och alltsammans binds till min klient, säger Wirell.
Han har redan överklagat den förra omhäktningen till Högsta Domstolen. Men det kan ta tid innan överklagan prövas här, om den ens får ett prövningstillstånd.
Onsdagens omhäktningsbeslut kommer att överklagas till hovrätten.
Att det finns en grund för misstanke, tycker Wirell inte är något att diskutera.
- Vad man däremot kan diskutera är hur pass stark den grunden är. Vi vet heller inte vad det är för gärning som sannolikt har hänt, fortsätter Wirell.
Åklagare Carina Maxson menade när hon kom ut från förhandlingarna att det går att väcka åtal utan kropp.
- Det är visserligen en juridiskt svår fråga, men det beror på vad man finner för bevis i övrigt. Det kan ju också vara ett erkännande, säger hon.
Wirell anser att hela bevismaterialet bygger på vissa händelseförlopp som kan kopplas till olika tidpunkter. Men enligt Carina Maxson finns viss teknisk bevisning som kan härledas till kvinnans bil.
- Fynd i bilen gör att vi kan dra slutsatser om att Annelie har förts bort i den. Sannolikt är att hon har legat i bagaget, för om bagaget hade varit olastat skulle skadorna ha suttit betydligt längre ner på bilen.
Redan har ett stort område kartlagts och genomsökts. Men sökningarna fortsätter, bland annat vid Södercentrum i Kalmar där polisen började att gräva i tisdags (mer om detta - se sidan 10). Maxson uppger också att det finns ytterligare platser som man ännu inte hunnit med att genomsöka och som är intressanta.
Det ryktas att 25-åringen skulle ha något att göra med händelsen förra sommaren, då en död kvinna påträffades vid Ölandsbron- Det är ingenting annat än ett rykte. Vi har kontrollerat det men inte funnit att det finns något som kopplar samman fallen, säger Carina Maxson bestämt.

© MALIN JOHANSSON

Index

Mamman talar ut: "Alla vet att det är Andreas"
- Alla vet redan vem som sitter häktad för mordet. Jag vet att min son är oskyldig och därför finns det ingen anledning att dölja något.
Det säger Ann-Christine Olofsson, mamma till Andreas Olofsson som sedan början av december suttit häktad misstänkt för mord på sin sambo Annelie Ojonen.
Ölandsbladet väljer nu att publicera 25-åringens namn, eftersom det i förra veckan offentliggjordes i en av Kalmartidningarna.
När tog ni beslutet att gå ut med namnet i media?
- Det var i samband med att belöningen utlystes och TV 4 ringde upp och frågade hur det kändes att polisen hade gripit en man. Som mamma kändes det ju inte bra när det var ens egen son. Andreas vill heller inte hyscha om detta utan står rakryggad upp och säger att han inte har något med försvinnandet att göra, så vi bestämde det tillsammans, fortsätter Ann-Christine Olofsson.
I förra veckan valde dessutom Andreas försvarsadvokat Karl-Olof Wirell att bryta sekretessen när han gick ut i pressen för att tillrättalägga vissa missförstånd när det gällde bevisningen mot hans klient. Det kom ut till media att en presenning som Andreas och Annelie hade köpt skulle vara försvunnen. Så var dock inte fallet.
Men trots flera husrannsakningar i parets gemensamma bostad i Hässleby, Algutsrum, hittade polisen inte kvittot från presenningsköpet. Det blev i stället Andreas mamma som löste gåtan på egen hand.
Låg kvittot på ett ställe som var svårt att hitta?
- Nej, det låg i en plåtburk vid spisen där även matpengarna förvarades. Eftersom jag själv har det på samma vis och min son är lik mig i många andra avseenden så föll det sig naturligt att leta där. En logisk plats i mina ögon...

Har du mindre förtroende för polisens arbete nu?
- Jag tycker att det var dåligt att polisens tekniker inte hittade kvittot. Den polisman som jag talade med efteråt förnekade det inte heller. Han var glad över att han själv inte hade varit med på husrannsakningen.
Hon fortsätter:
- Det allra värsta är dock att polisen inte kan stå för missen. I stället gick de ut och sade att Andreas hade kommit på var kvittot fanns någonstans under ett av mina besök. Det är ren och skär lögn. Det enda som jag frågade honom var var de förvarade sina matpengar.
Ann-Christine är glad över Wirells beslut att bryta sekretessen.
- I kvällstidningarna stod det till och med att Andreas hade ljugit om en presenning. Alla blir vi förbannade och ledsna över allt som skrivs fel och alla rykten som inte stämmer.
Hon berättar att alla rykten redan har tärt hårt på familjen.
- Det ryktades att Andreas skulle ha varit inblandad i den incidenten som hände vid Ölandsbron förra året, där en kvinna dog. Hur många mord ska man tillskriva Andreas ryktesvägen? Det får vara slut på hysch-hysch nu. Andreas kommer att få leva med att vara dömd för resten av sitt liv. Varför då göra det än värre.

© MALIN JOHANSSON

Index

Inget prövningstillstånd i HD
Högsta Domstolen beslutade på fredagen att inte bevilja prövningstillstånd för den överklagade omhäktningen på Andreas Olofsson.
Advokat Karl-Olof Wirell som försvarar 25-åringen, och som lämnat in överklagan har ingen direkt kommentar att ge.
- Det är tråkigt att det inte blir av. Jag tror att det kunde vara många som var intresserade att se om man kunde göra på detta sätt som i det här fallet. Nu får vi inte veta, säger han.
Frågan är nu vad som kommer att hända rent juridiskt. Lagman Lars Annerén på Kalmar tingsrätt, menar att mannen kan omhäktas i stort sett hur länge som helst så länge något nytt hela tiden kan presenteras i utredningen.
- Ja, men anser tingsrätten att det inte längre finns starka skäl att hålla 25-åringen så måste han släppas på fri fot.
Nu på onsdag, den 11 februari, ska nytt åtal vara väckt. Att det blir en ny omhäktning tror inte Karl-Olof Wirell. Och vad gäller den fortsatta utredningen säger han så här:
- Den skrivs aldrig av. Men åklagare och polis blir nog troligtvis tvungna att lägga av utredningen ett tag. Nya människor bör få komma in som kan se på det hela med nya ögon.

© MALIN JOHANSSON

Index

Mordmisstänkt på fri fot
På onsdagen frisläpptes Andreas Olofsson, som sedan början av december suttit häktad för mord alternativt dråp på sambon Annelie Ojonen.
- Vi kommer inte längre i utredningen. Den är uttömd och materialet som vi har är inte tillräckligt för ett åtal, sade åklagare Carina Maxson vid en presskonferens.
Även om mannen numera är försatt på fri fot, och kan göra och bege sig vart han vill är han fortfarande huvudmisstänkt i utredningen.
- Ja, vi kommer att fortsätta att utreda fallet. Fyra personer vid polisen arbetar fortfarande med det. Tips strömmar in ännu. Så sent som i dag ringde det folk, berättade spaningschef Stig Svensson.
Maxson medgav att hon delvis var besviken.
- Ja, både och. Men polisen har gjort ett utomordentligt arbete. Sökningar har gjorts både till havs och på land. Många personer har hörts och spaningarna har varit mycket omfattande. Men tyvärr räckte det inte ända fram.
Trots att det inte finns någon teknisk bevisning som säger att Annelie har blivit dödad, så tror varken polis eller åklagare att hon är i livet.
- Vi har hittat skador på hennes bil som gör det sannolikt att Annelie har förts bort i bagaget. Troligen var hon då redan död. Skadorna som sitter på sidan av bilen, där den kört i grindstolpen ger vid hand att bilen måste ha varit nertyngd med cirka 50 kilo - motsvarande Annelies vikt, sade Maxson.
Vittnesuppgifter och tidsutrymmet gör också att polis och åklagare samstämmigt tror att Andreas ändå är gärningsmannen.

© MALIN JOHANSSON

Index

Bilder på Annelie Ojonen sprids i länet
I början av nästa vecka kommer Annelie Ojonens familj att sprida ut 2 600 färgbilder på Annelie, till ett antal större företag i länet. Det har nu gått snart åtta månader sedan hon spårlöst försvann från sitt hem i Hässleby i Algutsrum på Öland. Som ett led i försöken att få reda på vad som hänt henne sprider familjen nu ut bilder i hopp om att någon ska känna igen henne. Man har också låtit trycka upp bilder på Annelies bil samt en nyckelknippa som är borta och som man inte kunnat återfinna.

© MALIN JOHANSSON

Index

Polisen får experthjälp från Rikskrim
Kalmarpolisen har inte givit upp spaningarna efter den försvunna, och förmodat mördade, Annelie Ojonen från Algutsrum. Trots att den för mord misstänkte sambon släppts ur häktet fortsätter polisen att bearbeta alla de tips som fortfarande kommer in. Nu har man även begärt hjälp från en särskild specialstyrka från rikskriminalen i Stockholm.

- Vi har givetvis följt upp alla tips vi fått in angående Annelie. Men vi kan inte fortsätta att leta, eller gräva efter kroppen på måfå, förklarar inspektör Stig Svensson på Kalmarpolisen.

- Därför har vi begärt hjälp från en specialgrupp från rikskrim som kommer ner hit till Kalmar i slutet av månaden.

Nu är det inte första gången Kalmarpolisen får hjälp från rikskriminalen i Stockholm när det gäller Annnelie Ojonen - fallet. Tidigare har specialpatruller med så kallade likhundar, hundar som är tränade att söka efter döda kroppar, hjälpt till i letandet efter den förmodat mördade Annelie.

Men den här gången rör det sig om en mycket specialiserad styrka som få känner till och som sällan syns i rampljuset.

- Det närmaste man kan beskriva deras arbete är att det har med logiskt tänkande att göra. Logiskt tänkande som baserar sig på alla de pusselbitar vi har i fallet.

Men tänka, det är väl något som man förväntar sig att ni själva ska kunna göra, eller hur?

- Jo, förvisso. Men det är inte fel att begära hjälp utifrån. Möjligen kan de se något som vi blivit "blinda" för.

Anser du fortfarande att det var mördaren, ni hade häktad?

- Ja, vi misstänker fortfarande sambon. Han är inte avförd på något sätt.

inget reseförbud

Trots att polisen är säkra på sin sak. Det vill säga att mördaren är den person, Annelies sambo, man hade i förvar i två månader, fick han inget reseförbud när han släpptes ur häktet. Något som han kunde utnyttja genom att resa till Grekland och där han, enligt polisen, fortfarande befinner sig.

- Behövs det kan vi hämta hem honom. Men jag får väl tillstå att vi blev tagna på sängen, medger Stig Svensson.

- Ingen hade tänkt på att han faktiskt hade möjlighet att åka utomlands.

Carina Maxon är åklagaren som lyckade förlänga häktningstiden två gånger för Annelies sambo. Och även hon anser att man hade goda grunder till det.

- Vi var faktiskt ganska nära ett erkännade, medger hon.

Hur nära? Började han "bryta ihop" eller medge saker son ni inte var förberedda på?

- Jag kan inte gå in på detaljer. Och det är svårt att gradera vad som är "nära ett erkännande". Men det satt inte långt inne.

Hur länge kan polis- och åklagarmyndigheterna sträcka ut tiden för sina misstankar om att just Annelies sambo är den person som bragt Annelie om livet?

- I teorin kan han vara misstänkt hur länge som helst. Och så länge han är misstänkt blir det naturligtvis inte tal om något skadestånd för att han suttit häktad, säger Carina Maxon.

- Och lagtekniskt behövs det ingen kropp. Det räcker med ett erkännande. Folk har blivit dömda för mord i Sverige tidigare trots att man inte hitta någon kropp.

I teorin, men i praktiken?

- Han blir i vart fall inte avförd under det här året. Preskriptionstiden för mord är för övrigt 25 år...

© MATS HEDMAN

Index