Länk till Barometern-OT:s hemsida
Barometern-OT ©, Text och bilder är skyddade av lagen om upphovsrätt.

Tillbaka till tiddningsmenyn.

97.09.22 - 25-årig kvinna försvunnen. Vad har hänt Annelie Ojonen?
97.09.24 - Polisen saknar heta spår
97.09.24 - Kvinnans mor söker svar
97.09.24 - Resultatlöst sökande än en gång
97.09.25 - Det här har hänt sedan Annelie försvann
97.09.25 - Brottsteorin har stärkts
97.09.26 - Alla lika misstänkta
97.09.27 - Många rykten cirkulerar
97.09.27 - Brott allt troligare
97.10.04 - Dykare letar efter spår
97.10.11 - Polisen tror på grovt brott
97.10.21 - Inslaget i TV....
97.11.06 - Helikopterspaning efter försvunnen.
97.11.18 - Polisens planerade skallgång ställdes in
97.11.27 - Avgörande tips kan ge 50 000
97.12.03 - Anhållen man nekar till allt
97.12.11 - Annelie Ojonen fördes bort i sin bil
97.12.20 - Mordmisstänkt blev omhäktad
98.01.15 - 25-åringen omhäktad för mord
98.01.19 - Skallgång gav inget resultat
98.01.20 - Specialhundar i sökandet
98.01.28 - De gräver efter Ojonens kropp
97.01.29 - Omhäktad för tredje gången
98.02.12 - 25-åringen släppt ur häktet
98.03.19 - Släktingar skriver öppet brev
98.04.24 - Grävningar efter saknad kvinna
98.05.16 - Vädjan om hjälp via affischer


25-årig kvinna försvunnen.
Vad har hänt Annelie Ojonen?

97.09.22 - HÄSSLEBY

Vad har hänt med
25-åriga Annelie Maria Ojonen, bosatt i Hässleby, strax öster om Algutsrum.

Sedan i fredags är hon spårlöst försvunnen sedan hon inte dök upp på sitt arbete. I helgen har ett stort antal frivilliga, poliser och hemvärnsmän i skallgångskedjor sökt efter henne i hemtrakterna men utan att hon kommit tillrätta.

Alla möjligheter
Jourhavande polischef i länet i helgen Håkan Rosenqvist, Kalmar, ser inga så att säga naturliga förklaringar i form av sjukdom, depression eller andra omständigheter som ledtrådar till försvinnandet.

- Hon var lugn och stabil. Vi måste hålla alla möjligheter öppna. Vi har i helgen hört ett 40-tal personer, anhöriga, bosatta på orten eller andra, och fått en hel del information. Men inget som vi nu kan säga är avgörande spår.

Till allmänheten
De anhöriga vädjar därför genom polisen till allmänheten om hjälp med uppgifter som kan lösa mysteriet. I helgens sökande har även dykare från räddningstjänsten använts eftersom området kring bostaden är oländigt med en hel del vattensamlingar. Också en helikopter har använts.

- I morgon måndag måste vi först sammanfatta vår information och analysera hur vi ska lägga upp sökandet i fortsättningen. Det är ett svårt arbete. Ska vi gå längre österut, norrut?

Håkan Rosenqvist säger dock att det redan nu är klart att användningen av hundar kommer att öka. Helgens stora skallgångskedjor är för närvarande inte aktuella igen.

Annelie Ojonen är 160 cm lång, har normal kroppsbyggnad, rött axellångt hår och blå ögon. Hon var vid försvinnandet iklädd en vit stickad kofta med dragkedja, en röd jacka med texten "McDonalds" på ryggen, ljusbeige skor och eventuellt beige långbuxor.

Vid 06.30 på fredagsmorgonen lämnade Annelie Ojonens sambo bostaden, och hon var då fortfarande hemma. Därefter finns inga uppgifter om henne. Hon skulle börjat sitt arbete i Kalmar klockan elva med dök aldrig upp.

- Sambon kom hem vid
17-tiden, och började genast att ringa runt till bekanta för att undersöka var hon var. Hon borde varit hemma då. Vid klockan 19 tog han kontakt med polisen och anmälde henne som försvunnen.

Liten grå bil
På gårdsplanen på fredagseftermiddagen stod parets lilla grå bil. Den brukar Annelie Ojonen använda när hon åker till och från arbetet i Kalmar. Huruvida bilen använts under fredagen och sedan parkerats igen vid bostaden är oklart. För att inte påverka eventeulla vittnen bland allmänheten lämnar polisen för närvarande inte ut uppgiften om bilmodellen.

Polisen är alltså intresserad av någon bland allmänheten har sett Annelie Ojonen under fredagen den 19 september. Man är också intresserade av uppgifter om personer och fordon som setts i närheten av Ojonens bostad under såväl torsdagen som fredagen.

Kriminalen
Av särskilt intresse är om någon gjort iakttagelser på morgonen och förmiddagen den 19:e av hennes bil, enligt polisen.

I utredningen arbetar också biträdande chefen för kriminalpolisen Conny Gunnarsson vid Kalmarpolisen.

© JÖRGEN DANIELSSON

Index

Polisen saknar heta spår.

97.09.24 - KALMAR

Polisen saknar fortfarande heta spår som kan lösa mysteriet Annelie Ojonens mystiskaförsvinnande.

- Vi har fått in tips varje dag, men ingenting som direkt har fört undersökningen framåt, sa Conny Gunnarsson, som leder spaningarna, på tisdagseftermiddagen.

Nu vill man ha ytterligare tips från allmänheten. Polisen är intresserad av iakttagelser även från dagen innan Annelie Ojonen anmäldes som saknad av sin sambo.

- Vi är väldigt intresserade av att få in tips om någon har hört billjud eller lagt märke till något ovanligt under torsdagskvällen eller natten till fredagen, säger Conny Gunnarsson.

Polisen bedömer att Annelie Ojonens bil, som är liten och grå, har en central betydelse i försvinnandet. Därför vill man få kännedom om alla grå bilar som observerats i området kring hennes hem i Hässleby öster om Algutsrum på Öland.

Kom inte till arbetet
Annelie Ojonen skulle ha varit på sitt arbete i Kalmar klockan 11.00 på fredagen, men dök aldrig upp. Klockan 19.00 ringde hennes sambo till Kalmarpolisen och anmälde henne som saknad. På lördagen inledde polisen en förundersökning som grundar sig på misstanke om människorov.

- Vi arbetar efter teorin att det rör sig om ett brott, men i dag har vi inga sådana tecken. Vi har heller inga tecken på att det rör sig om ett frivilligt försvinnande, säger Conny Gunnarsson.

Finns det någon misstänkt gärningsman?
- Vi har inte delgivit någon misstanke om brott, svarar Gunnarsson.

20 poliser är inkopplade med spaningsarbetet i Kalmar, och ytterligare lika många har deltagit i de skallgångskedjor som pågått i samarbete med hemvärnsmän och frivilliga under söndagen, måndagen och tisdagen. Att hämta förstärkning från rikskriminalpolisen är inte aktuellt i dagsläget.

Förhören fortsätter
På tisdagseftermiddagen bedömde Conny Gunnarsson att det troligen inte blir några skallgångskedjor i polisens regi under onsdagen. Spaningsarbetet är inriktat på området nära Annelie Ojonens hem, och detta är nu genomsökt.

Vad händer härnäst?
- Vi fortsätter att förhöra människor för att systematiskt kartlägga Annelie Ojonen - släktingar, grannar och bekanta. Vår förhoppning är naturligtvis att vi hittar henne vid liv så snart som möjligt.

© ELIN FJELLMAN

Index

Kvinnans mor söker svar.

97.09.24 - ALGUTSRUM

- Om jag bara visste något att säga. Jag önskar inte min värste ovän att gå igenom det helvete hon har just nu.

Orden kommer från en kvinna sekunden innan hon springer fram och tar Ingrid Ojonen i sin famn.

Platsen är gårdsplanen utanför Hemvärnsgården i Algutsrum.

Ingrid Ojonen har kommit dit för att höra hur arbetet med att finna hennes försvunna dotter går.

- Jag måste ju ha något att ta mig för. Att bara sitta hemma och vänta är omöjligt. Jag kan visserligen pyssla lite med tvätten, stryka lite och så. Men tankarna är ju hela tiden hos Annelie.

Hon står där, liten och späd, mitt bland alla stora kraftiga poliser och hemvärnsmän.

Ögonen sänder oavbrutet frågor till de ansvariga. Men det finns inga svar. Framför allt inte det svar Ingrid helst vill ha.

- Så länge hon inte är funnen finns hoppet kvar. Och även om jag naturligtvis skulle vilja veta ännu mer om polisens arbete så får jag hela tiden information. Men det är klart så länge de inte har några svar att ge på mina frågor känns ju svaren innehållslösa, berättar Ingrid Ojonen.

När skallgångskedjorna börjar vandra drar sig Ingrid Ojonen sakta hemåt.

- Jag måste vara hemma efter middagen då kommer Annelies lillasyster hem från skolan. Hon är visserligen bara nio år men hon vet mycket väl vad som hänt. Och för mig är det viktigt att hon får en så normal vardag som möjligt.

För sin egen del pendlar tillvaron mellan hopp och förtvivlan.

- Den känns här i magen hela tiden. En sekunden är jag på väg att spy, nästa får jag krampkänningar. Men jag kan inte göra något, bara hoppas på det bästa, säger Ingrid Ojonen innan hon sakta går bort en bit och pratar med en väninna.

© MATS ANDERSSON

Index

Resultatlöst sökande än en gång.

97.09.24 - ALGUTSRUM

Känslan av att något är fel ligger som ett blytungt täcke över deltagarna. Ingen säger något rakt ut.

Men frågan finns där: Varför försvinner en levnadsglad 25-årig tjej spårlöst? Alla som kommer vill veta svaret.

Samling klockan 08.00 vid Hemvärnsgården. Så löd polisens information till dem som ville delta i tisdagens skallgång.

Och redan en kvart före utsatt tid märktes det att Annelie Ojonens öde berört många människor.

I en till synes aldrig sinande rad rullar bilar in på allehanda parkeringsplatser omkring Hemvärnsgården. Där kom orienterare, poliser, hemvärnsmän/kvinnor och vanliga människor, alla för att hjälpa till och leta.

Några grät
Stämningen inne på Hemvärnsgårdens gårdsplan var tät. Några av Annelie Ojonens kamraterföll varandra i armarna och grät.

- Hon arbetade hos oss i flera år. För mig och min fru var det en självklarhet att boka av möten och liknande och åka hit. Många av oss som jobbar på McDonalds är ju fortfarande kompisar med Annelie, berättar Micael Ullerteg, ägare till McDonalds i Kalmar, och en av dem som samlats för att delta i skallgången.

Efter en, ganska lång, stunds väntan börjar polis och hemvärnsbefäl att dela in det 100-tal personer som samlats i mindre grupper.

När grupperna är klara visslar det liksom bara till, gårdsplanen är tom.

- Det är väldigt viktigt att vi går sakta, det blir lätt att man går för fort fram och då är det lätt att missa saker, förmanade Bo Salomonsson, polisman och ledare för "vår" skallgångskedja.

Mentalt förberedda
Väl ute på den plats där skallgångskedjan ska ta de första stegen i bland buskar och snår tar Bo Salomonsson till orda igen.

- Det jag säger nu är mycket viktigt. Jag hoppas alla ni som står här är mentalt förberedda på att vi kan hitta en död människa. Känner ni på er att ni inte orkar med en sådan upplevelse, gå hem direkt, nu.

Efter en kort beskrivning av vilka kläder Annelie Ojonen bar när hon försvann börjar den otäcka marschen in i taggbuskar och enruskor.

Tankarna virvlar i huvudet, det pågår liksom en turbulent tankebrottning.

Ena tanken önskar att Annelie Ojonen ska hittas så fort det bara är möjligt, den andra tanken är en försiktig önskan om att slippa vara den som hittar kvinnan, åtminstone om hon inte är vid liv.

Marschen genom snår och över ängar och åkrar sker i tysthet. Med sammanbitna ansikten vandrar leden framåt, grupperar om, och tillbaka.

Under skallgångens vandring upptäcks ett och annat mindre fynd, en cigarettfimp här, ett par avsågade grenar där.

Bo Salomonsson noterar allt i anteckningsblock och markerar på kartan.

- Det här är hemskt. Men jag känner det som en medmänsklig skyldighet att delta. Men bara tanken på att hitta henne gör att jag fryser, trots att jag är svettig och det är varmt.

Grannen till höger i kedjan sätter ord på den känsla alla deltagare delar.

Efter knappt tre timmars letande vänder gruppen tillbaka till Hemvärnsgården. Fynden rapporteras till spaningsledningen och väntan på mat tar sin början.

Tystlåtna
En efter en kommer grupperna tillbaka, tystlåtna vandrar de in på gårdsplanen.

Små samtalsgrupper här och där, i övrigt nästan tyst. Stämningen är fortfarande tryckt. Känslan att något är fel, oerhört fel, går nästan att ta på.

Lite senare tar Bo Salomonsson åter till orda.

- Som ni vet var skallgångskedjorna på förmiddagen resultatlösa vi börjar därför om vid...

© MATS ANDERSSON

Index

Det här har hänt sedan Annelie försvann.

97.09.25 - ALGUTSRUM

Annelie Ojonens försvinnande är fortfarande en gåta. En gåta som för varje dag som går omgärdas av allt fler och fler, mer eller mindre trovärdiga, rykten och spekulationer.

Vad som bevisligen hänt
under de dagar som gått sedan Annelie Ojonen anmäldes försvunnen från sin bostad i Hässleby utanför Algutsrum på Öland är:

Fredag 19 september: Annelie Ojonens sambo anmäler vid 19-tiden henne försvunnen till polisen. Sambon har efter det att han kommit hem från sitt arbete kunnat konstatera att Annelie Ojonen inte varit på sitt arbete och att hennes bil står kvar på gårdsplanen. Efter att ha hört sig för om henne bland vänner och bekanta larmar han polisen. Anmälan resulterar i att polisen omedelbart med hjälp av hundar letar efter henne i omgivning till hennes bostad.

Lördag 20 september: Sökandet efter Annelie Ojonen organiseras. Under lördagen letar ett 80-tal personer, frivilliga och hemvärnsmän med hjälp av skallgångskedjor i terrängen omkring Annelies bostad. Samtidigt som skallgångskedjorna genomsöker terrängen börjar polisen förhöra grannar, vänner och släktingar.

Söndag 21 september: Allt fler och fler personer deltar i skallgångkedjorna som även denna dag söker efter Annelie Ojonen. Totalt är 150 personer med och letar under söndagen. Polisen fortsätter arbetet med att förhöra människor som kan ge information om vad som egentligen hänt. Totalt under helgen har ett 40-tal personer frågats ut av polisen. Under söndagen genomför polisen också en brottsplatsundersökning i Annelie Ojonens bostad. Hennes bil förs till Kalmar för en noggrann undersökning. Tillsammans med anhöriga tar polisledningen beslutet att lämna Annelie Ojonens porträtt till massmedia, allt med förhoppningen om tips om vad som egentligen hänt.

Måndag 22 september: Spaningsledningen väljer att göra en dags uppehåll i sökandet efter Annelie Ojonen. Under måndagen går polisen igenom det material som samlats ihop under helgen. En spaningsorganisation organiseras och en åklagare kopplas in som förundersökningsledare. Polisen konstaterar också att "man inte utesluter brott". Polisen anser sig nämligen inte ha fått fram något som tyder på att Annelie Ojonen lämnat sin bostad frivilligt. Ett bevis för detta är, enligt polisen, att Annelie Ojonens samtliga personliga saker, id-kort, mediciner, glasögon, plånbok och liknande är kvar i bostaden. Under måndagen får polisen i Kalmar ta emot ett stort antal tips från allmänheten. De bearbetas ett för ett men anses inte ha fört utredningen framåt.

Tisdag 23 september: Ytterligare en dag med skallgångskedjor i trakten av Algutsrum. Totalt deltar ett hundratal personer, poliser, hemvärnsmän och frivilliga, i letandet. Under arbetet med skallgångskedjorna görs en del fynd. Några av dem betecknas som så intressanta av polisledningen att man spärrar av områden i närheten av Annelie Ojonens hem för att noga kunna genomsöka dem. Under dagen undersöks också en byggtipp i närheten med hjälp av polisens hundpatruller. Polisen ber ännu en gång om tips från allmänheten. Speciellt intressant är uppgifter Annelie Ojonens lilla grå bil. spaningsledningen konstaterar också att det med all säkerhet inte blir fler skallgångskedjor. Istället väljer spaningsledningen att via olika förhör försöka nå svaret på frågan; Varför försvann Annelie Ojonen?

© MATS ANDERSSON

Index

Brottsteorin har stärkts.

97.09.25 - KALMAR

- Allt eftersom tiden går talar mer och mer för att det är ett brott som ligger bakom försvinnandet.

Conny Gunnarsson är polisens spaningsledare i fallet med den försvunna Annelie Ojonen från Hässleby utanför Algutsrum.

Han utesluter nu mer eller mindre att Anneli Ojonen skulle ha försvunnit frivilligt från sitt hem på fredagen.

Arbetar efter brottsteori
Han anser det heller inte längre troligt att hon, på grund av till exempel olycka eller sjukdom, skulle ha försvunnit någonstans.

Polisen arbetar i stället mer och mer efter förutsättningen att försvinnandet är följden av ett grovt brott.

- Hoppet finns givetvis att hon ska höra av sig. Men det är det där lilla, lilla halmstrået. Det finns ingenting som tyder på ett naturligt försvinnande, säger Conny Gunnarsson.

Förhör grannar
Polisen har ett tjugotal personer som jobbar aktivt med uppslag och faktainsamling. Bland annat vill man ganska snabbt förhöra grannar eller personer som har rört sig i närheten av Anneli Ojonens bostad såväl på torsdagskvällen som på fredagen.

Avspärrat område
Hela tiden ringer det också människor till polisen för att delge dem tips eller teorier. Hittills har dock inget tips lett till något genombrott i utredningen.

Polisen har också gjort omfattande tekniska undersökningar av både Anneli Ojonens och sambons bostad och hennes bil.

Dessutom har man under en tid haft ett område, ungefär en kilometer från bostaden, avspärrat för undersökning.

Inga konkreta spår
Spekulationer har förekommit om vad polisen hittat vid de tekniska undersökningarna, men Conny Gunnarsson vägrar att gå in på några detaljer.

Han medger dock att inga avgörande spår har säkrats vare sig i bilen eller bostaden.

Ännu finns alltså inga konkreta spår som kan kasta ljus över varför 25-åriga Anneli Ojonen försvunnit.

- Utredningen har inte gått framåt och vi har inte kommit närmare en eventuell gärningsman, säger Conny Gunnarsson.

© JONAS KANJE

Index

Alla lika misstänkta.

97.09.26 - KALMAR

- I dagens läge är alla lika misstänkta.

Det säger Conny Gunnarsson, polisens spaningsledare, i fallet med den försvunna Annelie Ojonen från Hässleby utanför Algutsrum.

- Läget är oförändrat. Det klart att det händer saker hela tiden. Men tyvärr har det inte hänt något som för utredningen framåt.

Flera av Annelie Ojonens grannar i Hässleby har gjort iakttagelser vid hennes och sambons hus. Och varje dag får polisen in ett 20-tal tips.

Många spekulationer
- Folk ringer och säger att hon är hittad, en del säger att hon är i livet, en del säger att hon inte är det, berättar Conny Gunnarsson.

Men frånsett den långa raden av spekulationer står polisutredningen still. Några fler organiserade skallgångskedjor är inte aktuella.

Fortsätter med förhör
Polisen fortsätter med förhör och internt spaningsarbete. En gång om dagen står man i kontakt med Annelie Ojonens sambo.

Vad polisens tekniska undersökningar visat är fortfarande hemlig mark. Conny Gunnarsson vill inte avslå några teorier, men inte heller bekräfta några.

Det spekuleras mycket om Annelie Ojonens gråa bil.
Är den nyckeln till gåtans lösning?

- Kanske, men den behöver absolut inte vara det, tillägger Conny Gunnarsson.

© CARIN SIGFRIDSSON

Index

Många rykten cirkulerar.

97.09.27 - FÄRJESTADEN

- Jag är kanske yrkesskadad. Men jag uppfattar det som om vi den här gången får in ovanligt mycket tips. Många av dem är egentligen rykten.

Conny Gunnarsson är spaningsledare och är därmed spindeln i nätet i arbetet med att finna den försvunna Annelie Ojonen och naturligtvis ta reda på varför hon försvann.

Det har nu gått mer än en vecka sedan hon senast sågs i livet, och ryktesfloran om vad som har hänt henne är både omfattande och, många gånger, rent skrämmande.

XX har mördat henne av den och den orsaken, säger välrenommerad fru.

Nej, YY har rymt med henne, säger initierad man.

Ni har fel, ZZ vet vad som hänt men har fått två miljoner av VV för att inte säga något, fyller trovärdig källa i.

Frågan är självklar. Hur hanterar polisen detta ständiga flöde av rykten?

Mer arbete
- Det märks på tipsfloran att det som går att kalla för spekulationer och rena rykten ökar allt eftersom tiden går. Det innebär självklart merarbete för oss. Men, och det är viktigt, det är bättre att vi får in tips, även om det visar sig vara rykten, än att vi inte får veta något, fortsätter Conny Gunnarsson.

Är det då vanligt med denna enorma ryktesspridning i samband med liknande händelser. Barometern-OT ställde frågan till Roland Nordlund, forskningschef på Styrelsen för psykologiskt försvar.

Behov av att tala
- Ja, jag tror faktiskt att ryktesspridning hör till. Alla människor har ett behov av att ventilera sin åsikt, att berätta vad de tror sig veta.

- Just detta faktum innebär i sin tur att det är väldigt viktigt att massmedierna har is i magen, att tips som kommer in noga kontrolleras.

- Det är oerhört lätt att medier annars kan medverka till att någon blir dömd genom rykten och förtal, förklarar Roland Nordlund.

Går det att förhindra eller åtminstone minska ryktesspridningen?

- Jag tror inte det. Det är ett ganska vanligt fenomen som uppstår i samband med dramatiska händelser som inte får en snabb lösning.

- Ryktesspridningen är något man får leva med, det hör liksom till. Men som jag sa. Det är mycket viktigt för medier att ha is i magen och inte bidra till att förvandla rykten till sanningar, konstaterar Roland Nordlund.

© MATS ANDERSSON

Index

Brott allt troligare.

97.09.27 - KALMAR

Polisen blir allt säkrare på att ett brott ligger bakom Annelie Ojonens försvinnande. Trots det trappas undersökningsarbetet ner över helgen.

- Det är inte aktuellt att ta in folk på övertid, säger kriminalkommissarie Conny Gunnarsson vid Kalmarpolisen.

Drygt en vecka har gått sedan Annelie Ojonen försvann spårlöst från sitt hem i Hässleby utanför Algutsrum.

Under fredagen var 15 poliser knutna till kriminalavdelningen för att kontrollera och bearbeta de många tips om försvinnandet som kommit och fortfarande kommer in.

På fredagen hördes dessutom en del personer på Öland om de uppgifter som lämnats.

Inga detaljer
Kriminalkommissarie Conny Gunnarsson vill i det här läget inte gå in på några detaljer kring de tekniska undersökningarna av fallet.

Det verkar dock inte som om polisen står inför ett snabbt uppklarande.

- Än så länge kan vi inte se någon öppning eller motiv till försvinnandet. Däremot lutar det allt mer åt att Annelie Ojonen utsatts för ett brott. Vi har inte funnit någon som helst rimlig förklaring till att hon frivilligt håller sig undan eller själv gjort sig illa, säger Conny Gunnarsson.

Många källor
Enligt polisen finns det ännu en vecka efter anmälan mängder med uppgifter att utreda och källor att ösa ur. Detta gör att det i dagsläget inte är aktuellt att kalla in rikskriminalen på fallet, även om det är en möjlighet man kan ta till.

- Utredningsarbetet går hela tiden framåt. Rikskriminalen skulle i det här läget enbart innebära att vi får mer personella resurser, säger Conny Gunnarsson.

Polisen håller daglig kontakt med Annelie Ojonens anhöriga och pojkvän för att informera dem om spaningsläget.

Under helgen dras spaningsarbetet ner för att återupptas med full styrka på måndag, om fallet inte innan dess fått sin lösning. Några ytterligare skallgångskedjor är inte aktuella.

© PETER KARLSSON

Index

Dykare letar efter spår.

97.10.04 - MELLERSTA ÖLAND

Dykarna trevade sig fram i det grumliga vattnet med obefintlig sikt, och sökte med händerna på bottnen i flera bevattningsdammar, kräftdammar och liknande, men utan något resultat.

På dagen två veckor efter det att 25-åriga Annelie Ojonen försvann genomförde Kalmarpolisen på fredagen sökningar med dykare i vattensamlingar omkring hennes bostad. Dykarna kom från räddningstjänsten i Kalmar.

Kan inte utesluta
- Ju längre tiden går desto mer misstänker vi att orsaken till att hon försvunnit är ett grovt brott, men eftersom vi varken har hittat någon kropp eller en brottsplats går det ännu inte att utesluta ett frivilligt försvinnande eller ett självmord.

Det säger kriminaltekniker Johan Brun, Kalmar som på uppdrag av spaningsledare Conny Gunnarsson ansvarar för att sökspåret med att kontrollera alla vattendrag, dammar och liknande i området genomförs.

Och utan varken en påträffad död kropp eller en brottsplats kan polisen inte heller gå vidare om man fattar misstankar om att hon bragts om livet.

Redan dykt
- Dykningar skedde redan på några ställen på söndagen för tolv dagar sedan. Tidigt kunde vi med hjälp av helikopterspaning undersöka dammar i öster ut mot allvaret. I dem var sikten hela tre meter, här är den bara några decimeter.

- Nu gör vi sökningen klar och bygger på så vis på arbetet med skallgångskedjorna och helikopterspaningen. Sedan kommer vi att rapportera till spaningsledaren. Antingen hittar vi henne eller också gör vi det inte. I vilket fall blir svaret viktigt.

Barometern-OT:s utsända träffade polisen och dykarna när de just börjat arbetet vid en av bevattningsdammarna i den försvunnas bostads närområde.

Tack vare torkan i sommar är dammens vattennivå flera meter lägre än normalt, men ändå är den djup i mitten, för djup för undersökning av en person iklädd sjöstövlar. Johan Brun har redan börjat undersöka denna damm på detta sätt liksom han sökt i mängder av mindre vattensamlingar.

Lagar utrustningen
Dykarna Peter Ålander och Jim Ohlsson dyker ner under vattnet och kriminaltekniker Lasse Sigheim på strandkanten håller livlinan på korrekt avstånd. Den hjälper dykarna att avsöka rätt område, annars blir de snabbt helt desorienterade på bottnen.

- Sikten är noll, säger dykaren Peter Ålander, när de strax kommer upp till ytan igen och Johan Brun justerar en detalj i deras utrustning som gått sönder.

- Vi söker med hjälp av händerna på bottnen, beskriver han, och uppskattar att djupet längst ut kan vara en tre-fyra meter.

Hur känns det då att göra detta arbete? - Det är lite annorlunda. Fast vi är ju förberedda på vad vi kan hitta. Jag är beredd.

Kommer upp igen
Om det är så att kvinnan dödats och kroppen sedan dumpats i en vattensamling strävar den efter att komma upp till ytan igen.

- På sommaren tar det ett par dagar, under vintern en månad, säger Johan Brun, som genom sitt arbete är väl förtrogen med processen.

Inte sällan missberäknar dock såväl mördare som självmördare den tyngd som krävs för att motverka lyftkraften.

Men som sagt, fram till fredag eftermiddag hade inga spår av någon sänkt kropp påträffats.

Klart på fredagen
Polisen räknade med att ha klarat av alla dykningar som behövs under fredagen.

- Då kan vi säkert säga att kroppen inte finns i vattensamlingar i närområdet.

Inga särskilda spår efter
något misstänkt hade observerats under dagen. Vid denna damms kant fanns fotspår när polisen kom, men de kunde komma från markägaren eller från nyfikna.

Den närmaste tidens jaktsäsong som blir intensivare om någon vecka då jakten på älg börjar gör att fler människor kommer att röra sig ute i markerna. Kanske kan fynd göras då.

Följdförhör
- Läget för tillfället är att vi varken har hittat kroppen eller har något motiv, säger spaningsledare Conny Gunnarsson vid Kalmarpolisen.

- Vi arbetar efter teorin att kvinnan utsatts för ett grovt våldsbrott, och gör för närvarande en del följdförhör.

Då och då samlas poliser från de grupper som samtidigt jobbar med olika spår och rapporterar hur det går.

Vid nästa möte verkade det alltså som om vattensamlingar i närområdet kan uteslutas.

© JÖRGEN DANIELSSON

Index

Polisen tror på grovt brott.

97.10.11 - KALMAR/ALGUTSRUM

- Vi utgår från att Annelie Ojonen utsatts för ett brott, troligtvis av någon som hon kände.

Det säger kriminalkommisarie Conny Gunnarsson när han summerar tre veckors spaningar efter den försvunna kvinnan från Hässleby utanför Algutsrum.

Polisen står fortfarande utan avgörande ledtrådar i fallet. Alltmer pekar dock på ett grovt våldsbrott, kanske till och med mord.

Spaningsledaren Stig Svensson vill inte använda det ordet, men säger att både kidnappning och människorov förefaller allt mer osannolikt för var dag som passerar.

- Vi jobbar efter förutsättningen grovt brott, bland annat eftersom alla anhöriga och vänner till Annelie vi talat med bestämt säger att hon inte kan ha försvunnit frivilligt, säger Stig Svensson.

Polisen arbetar heltid
Fem kriminalpoliser i Kalmar arbetar på heltid med fallet.
Förra helgens dykningar gav inga resultat. Den hundpatrull som kommit från Stockholm, specialiserad på att söka döda kroppar, har inte gjort något fynd ännu. Helikopterspaningen har inte heller givit något resultat.
Polisen har alltså inga ledtrådar, inga man vill berätta för allmänheten i alla fall.

- Även om vi har ledtrådar kan vi inte gå ut med dem, säger Stig Svensson.

Går efter gamla tips
Polisen stöter och blöter gamla tips om och om igen.

Polisen väntar också på fler resultat av den tekniska undersökningen av bilen. Man vet fortfarande inte vem som skrev ordet "help" i grustaget en bit från Annelie Ojonens bostad. Där fanns också något skrivet under det tydliga ordet "help", men det har polisen inte lyckats tyda.

- Det vore bra om den som skrivit det, eller har sett någon annan skriva det, kunde höra av sig till oss så vi slipper ödsla tid på att fundera på det mer, säger Stig Svensson.

Polisen vänder sig nu direkt till allmänheten. TV 3 har just gjort en inspelning för programmet Efterlyst, som ska sändas nästa torsdag.

Inom Kalmarpolisen finns en övertygelse om att fallet kommer att lösas, även om det kan ta tid.

Det faktum att veckor gått utan att spaningarna gett något resultat tycks inte oroa.

- Vi har kommit närmare en lösning, även om vi för dagen inte är direkt nära. Sådana här fall kan ta lång tid att klara upp men de uppgifter vi fått in gör att vi har vissa teorier om vad som hänt. Därför är jag inte orolig för att vi inte ska lyckas, säger kriminalkommisarie Conny Gunnarsson.

Jobbigt för anhöriga
- Däremot har jag full förståelse för att fallet måste upplevas som mycket jobbigt för anhöriga, vänner, arbetskamrater och andra som kände Annelie Ojonen.

Polisens teori är alltså att
Annelie Ojonen fallit offer för ett brott. Det gör att en del av utredningsarbetet koncentreras på att få fram motiv och eventuell gärningsman.

Troligtvis någon känd
- Om vår teori är riktig är det troligt att gärningsmannen kände Annelie. I de flesta fall när det gäller våldsbrott har offren en nära relation till denne. Av egen erfarenhet känner jag bara till ett mordfall inom Kalmarområdet där det inte fanns någon direkt koppling mellan gärningsman och offer, säger Conny Gunnarsson.

© SOFIA HEDMAN / PETER KARLSSON

Index

Inslaget i TV....

97.10.21 - ALGUTSRUM/KALMAR

Inslaget i TV-programmet Efterlyst gav inte mycket. Nu går polisen ut med brev till samtliga i Algutsrumstrakten i sitt sökande efter ledtrådar om försvunna Annelie Ojonen.

Det har gått en månad sedan 25-åriga Annelie Ojonen försvann från sitt hem i Hässleby utanför Algutsrum. Hennes sambo anmälde henne försvunnen då han kom hem från sitt jobb strax före fem på fredagskvällen. Hon hade legat och sovit då han gick till jobbet halv sju på morgonen, men hon dök inte upp på sin arbetsplats på Kalmar flygplats vid 11-tiden på förmiddagen.

Ingen, utom sambon, säger sig ha sett Annelie Ojonen efter 20-tiden på torsdagskvällen den 18 september, då paret åt på Pizzeria Bonito i Färjestaden.

Inga spår
Sambon är den sista som såg henne i livet.

- Vi har inte kunnat kontrollera hans berättelse, eftersom vi inte hittat någon som kommit med uppgifter som styrker eller fäller den, säger spaningsledaren Stig Svensson.

Trots skallgång, sökning med hundar, dykare och helikoptrar, har polisen fortfarande inga spår efter den unga kvinnan.

Inslaget i Efterlyst i TV 3 i torsdags gav inte heller mycket.

- Vi har fått en del tips som vi bearbetar nu, men det är väldigt lite, säger Stig Svensson.

Polisen har också gjort mängder med intervjuer bland de boende i området, men inte heller det har givit några avgörande resultat. Därför går man nu ut med en vädjan i ett brev till samtliga som bor i närheten av Algutsrum.

- Vi ber om hjälp, helt enkelt. Vi vill veta om det finns någon som kan ha sett någonting mellan 20.00 på torsdagskvällen och 16.55 på fredagseftermiddagen, säger Stig Svensson.

Annelie Ojonens grå bil, som man trott sig kunna hitta något i, har enligt polisen trots omfattande teknisk undersökning inte gett något som kan kallas bevis. Det enda polisen med säkerhet vet är att bilen kördes någon gång mellan torsdagskvällen och fredagen. Ena baklyktan var trasig, och under skallgångsspaningarna hittade polisen splitter från lyktan på en mindre väg.

Två teorier
Polisen hävdar att man fortfarande arbetar utefter två teorier: att hon försvunnit av fri vilja, och brottsteorin. Polisen lutar dock alltmer mot brottsteorin.

- Hoppet är det sista som överger en, men det är ändå osannolikt att vi kommer att hitta henne levande, säger Stig Svensson.

Just att hitta Annelie Ojonen är "väldigt viktigt".

- Vi har till och med sökt i gödselbrunnar, men det här är ett ofantligt jobb, och det är en fråga om resurser, säger spaningsledaren.

Trots att man inte funnit något av tyngre värde, vill polisen inte säga att man kört fast.

- Vi har i och för sig inte hittat kroppen, men vi har hört en väldig massa folk, säger Stig Svensson och lägger till:

- Om något fanns, kan vi inte ge det till massmedier i alla fall.

Han ser ingen anledning att kalla in rikskriminalen. Det görs, enligt Stig Svensson, bara vid väldigt omfattande utredningar där extra mycket resurser behövs. Fem personer jobbar med fallet Ojonen och Kalmarpolisen anser att man har läget "under kontroll".

Stig Svensson är ändå i dag inte fullständigt säker på att polisen löser fallet.

- Man kan aldrig vara hundraprocentigt säker. Men är det ett våldsbrott löser vi det nog.

© SOFIA HEDMAN

Index

Helikopterspaning efter försvunnen.

97.11.06 - ALGUTSRUM

Sökandet efter Annelie Ojonen fortsätter inom kort med helikopterspaning över mellersta Öland.

25-åriga Annelie Ojonen från Algutsrumstrakten är försvunnen sedan den 17 oktober.

- Vi vill göra spaningen innan tjälen går i jorden. Sen kommer det ju snö också, säger kriminalkommissarie Conny Gunnarsson, chef på utrednings- och spaningsroteln i Kalmar.

Eftersom så lång tid gått utan att kvinnan gett sig tillkänna eller kommit tillrätta misstänker polisen att ett grovt våldsbrott ligger bakom hennes försvinnande. Fortfarande finns ingen som är mer misstänkt än någon annan. Polisens tekniker jobbar för tillfället med att analysera vissa undersökningsresultat. Därtill arbetar en grupp på tre-fyra poliser ständigt med fallet.

I samband med kvinnans försvinnande genomfördes spaning från helikopter med värmekamera. Flera dagar sökte man också med stora skallgångskedjor. Det har talats om att en sådan åter skulle vara aktuell, men Conny Gunnarsson svävar på målet.

- Jag har haft semester och är just tillbaka. Vad jag hittills hört av mina kollegor är det inte det, utan det är helikopterspaning som planeras närmast.

Brev gav utdelning
Den satsning polisen gjorde för några veckor sedan med att skicka ut hundratals brev till invånarna i trakten av kvinnans bostad gav utdelning.

- Vi fick in en del intressanta uppgifter som vi jobbar på. Det var dock inga avgörande uppgifter.

Vi gör fortfarande en del förhör.
- Breven gav mer respons än inslaget i TV-programmet Efterlyst i TV 3, sammanfattar Conny Gunnarsson.

© JÖRGEN DANIELSSON

Index

Polisens planerade skallgång ställdes in.

97.11.18 - ALGUTSRUM

Helgens planerade skallgång efter den försvunna Annelie Ojonen ställdes in. Polisen vet inte var de ska leta.

- Nej, det är faktiskt det som ligger bakom, säger förundersökningsledare Stig Svensson. Vi skulle kunna söka igenom hela Öland, men en skallgång måste vara meningsfull. Vi har inte hittat någon lämplig plats att söka igenom helt enkelt. Var vi ska leta är den stora frågan.

Helikopterspaningar är på gång, men än har polisen inte fått tillgång till någon helikopter.

- Vi hoppas att det ordnar sig med helikopter i veckan, säger Stig Svensson.

De planerade spaningarna är begränsade till Öland.

På pizzeria sista kvällen
- Vi har i alla fall ingen organiserad spaning på fastlandet. Men med all jakt är det mycket rörelse i skog och mark där ändå.

I dag, tisdag den 18 november, är det två månader sedan den sista personen förutom hennes sambo, såg Annelie Ojonen i livet, det var på pizzeria Bonito i Färjestaden.

Och i morgon, onsdag den 19 november, är det två månader sedan hon anmäldes försvunnen av sin sambo.

Trots skallgång, sökning med hundar, helikoptrar och dykare, intervjuer med boende i området och ett inslag i TV-programmet Efterlyst befinner sig polisutredningen fortfarande i samma läge. Ingen är mer misstänkt än någon annan.

- Att vi ska hitta henne i livet är det väl knappast någon som tror längre, säger Stig Svensson.

© CARIN SIGFRIDSSON

Index

Avgörande tips kan ge 50 000.

97.11.27 - KALMAR/ÖLAND

Anhöriga till den sedan två månader försvunna Annelie Ojonen har utfäst en belöning på 50 000 kronor till den som kan komma med tips som leder till att hon hittas.

Annelie Ojonen försvann från sitt hem för närmare tio veckor sedan. Hon dök inte upp på sitt arbete på flyget i Kalmar vid 11-tiden på förmiddagen.

Då sambon kom hem från jobbet var hon borta och han anmälde henne försvunnen.

Polisen drog i gång ett omfattande spaningsarbete men trots mängder av tips hittades varken avgörande spår eller något annat som lett till att fallet lösts.

Det enda man med säkerhet vet är att parets lilla gråa bil hade använts någon gång under dagen eller natten.

Förtvivlade
Under tiden har Annelie Ojonens släkt och närstående blivit alltmer förtvivlade.

- Man tappar hoppet när inget händer. Polisen har absolut inte några ledtrådar och när de inte hittade något under jakten och dessutom ställde in den planerade skallgången häromveckan, känns det som om polisen avskrivit ärendet, säger Ann-Kristine Olofsson, en av dem som nu utfäster belöningen.

Rikskriminalen
Hon skulle vilja att Kalmarpolisen tog kontakt med rikskriminalen, som har mer erfarenhet av grova våldsbrott och eventuellt skulle kunna komma med nya infallsvinklar.

- Om polisen kör fast, som de gjort i det här fallet, borde det vara naturligt att kontakta rikskrim, tycker hon.

För att det åtminstone ska finnas chans till att nya uppgifter ska komma fram, har hon och övriga anhöriga beslutat att utfästa en belöning på 50 000 kronor till den som kan komma med tips som leder till att Annelie Ojonen hittas.

- Vi har pratat med polisen och fått deras tillåtelse, säger Ann-Kristine Olofsson.

Räknar med tips
De som vill lämna ett tips kan göra det till polisen. Polisen räknar med att få in tips även från sådana som säger vad som helt för att komma åt pengarna. Men de tror även att en del nya "verkliga" tips kan komma in.

- Det är värt hur mycket som helst att få reda på vad som har hänt, och att gå ut i tidningar och TV och erbjuda en belöning kanske kan öppna nya vägar. Det kan finnas personer som inte velat tala tidigare, säger Ann-Kristine Olofsson.

- Vi kan helt enkelt inte leva vidare med all denna ovisshet. Vi måste ha försökt göra något, och därför tar vi pengar ur egen ficka.

© SOFIA HEDMAN

Index

Anhållen man nekar till allt.

97.12.03 - KALMAR/ÖLAND

Den 25-åring som anhållits som misstänkt för mordet på Annelie Ojonen nekar till dådet.

Gripandet av mannen var resultatet av en lång tids spaningsarbete. Redan på fredagen fattades beslut om att hämta in mannen till förhör. Samtidigt gav åklagare Carina Maxson klartecken till en husrannsakan.

Det kan tyda på att polisen fått upp helt nya spår.

Beslutet kan vara resultatet av att tidigare okända uppgifter som har med brottet, som i dag rubriceras som mord alternativt dråp, att göra har kommit fram.

På en direkt fråga om det hänt något speciellt i utredningen de senaste dagarna som föranledde anhållandet svarar kriminalkommisarie Conny Gunnarsson:

- Det kan jag inte svara på. Utredningen är inne i ett känsligt läge.

Odramatiskt gripande
Det var alltså på fredagen som polisen och biträdande chefsåklagare Carina Maxson kom överens om att det var dags att ta in 25-åringen till förhör. Trots det dröjde det ända till måndag morgon, vid sjutiden, som polisen slog till. Gripandet blev enligt uppgift helt odramatiskt.

Efter de inledande förhören beslutade Carina Maxson klocka 14.10 att anhålla mannen som misstänkt för mord eller dråp.

Hävdar sin oskuld
På tisdagsförmiddagen utsåg tingsrätten advokat Karl-Olof Wirell till 25-åringens offentlige försvarare.

- Min klient har vid det samtal jag haft med honom hävdat att han är oskyldig. Polisen anser sig ha material som pekar ut honom, men något sådant har jag inte fått ta del av. Misstanken om mord är som jag ser det en ren spekulation eftersom vi inte vet om kvinnan lever eller är död, säger Karl-Olof Wirell.

Ryktesflod
Beskedet om gripandet har satt igång en väldig ryktesflod på Öland och i Kalmartrakten.

Vissa uppgifter gör gällande att polisen påträffat kvarlevor efter en död kvinna. Men dessa rykten har inte gått att få bekräftade.

Över huvud taget är de uppgifter som polis och åklagare velat släppa mycket knapphändiga.

Huvudmisstänkt
- Jag kan bara bekräfta att vi gripit en 25-årig man och att han anhölls i måndags eftermiddag, säger Conny Gunnarsson.

Hur mår den anhållne?

- Det säger sig själv hur någon mår som delgivits misstanke om ett så allvarligt brott. Jag tror inte någon skulle må bra i ett sådant läge, säger Conny Gunnarsson.

Enligt vad Barometern-OT erfar ska polisen under en längre tid ha haft 25-åringen under uppsikt som huvudmisstänkt för Annelie Ojonens försvinnande.

Bevis problem
Problemet tycks ha varit att få fram hållbara bevis för att han verkligen har något att göra med händelsen.

Detta skulle kunna vara förklaringen till att det tog så lång tid innan mannen anhölls.

Åklagare sade nej
Polisen ska redan för flera veckor sedan velat gripa 25-åringen. Men biträdande chefsåklagare Carina Maxson sade då nej just med hänvisning till bristande bevisning.

Vad det nu är som gjort att mannen har anhållits och anklagas för mord alternativt dråp är alltså oklart.

Är ni säkra på att gripit rätt man?

- Det får utredningen visa, säger Conny Gunnarsson

Kan han ha haft någon medbrottsling?

- Den frågan besvarar jag inte.

Har ni hittat kroppen?

- Det svarar jag inte på.

Förhören med 25-åringen kommer att fortsätta i dag, onsdag.

Kamp mot tiden
För polis och åklagare är det en kamp mot tiden. Under torsdagen måste åklagare Carina Maxson ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad eller försättas på fri fot.

© PETER KARLSSON

Index

Annelie Ojonen fördes bort i sin bil.

97.12.11 - KALMAR/ÖLAND

Polisen i Kalmar tror att 25-åriga Annelie Ojonens bil användes av den som i september förde bort henne från hemmet på Öland.

En 25-åring sitter häktad, misstänkt för mord på kvinnan. Han nekar dock och polisen har inte funnit kvinnans kropp.

Polisens tekniker har undersökt Annelie Ojonens bil och beslagtagit vissa föremål för analys.

Men resultatet vill utredarna inte avslöja, bara att det ingår i utredningsmaterialet.

- Vi sätter bilen i samband med brottet, säger spaningschefen Conny Gunnarsson i Kalmar, till TT.

Dagliga förhör
Den misstänkte 25-åringen förhörs dagligen. Han häktades förra fredagen och före nästa fredag måste åklagaren ta ställning till om misstankarna räcker för ett åtal. Annars får domstolen åter pröva utredningen mot mannen i en omhäktningsförhandling.

Den häktade mannen nekar till att ha något med kvinnans försvinnande att göra. Formellt är han misstänkt för mord, alternativt dråp.

Brunnar genomsökta
Polisen har sökt igenom brunnar, sjöar och havsvikar med hjälp av dykare och helikopterspanare och har, efter tips, grävt på olika platser i terrängen.

Fortfarande söker polisen vittnen som kan ha sett kvinnans bil under kvällen eller natten innan hon anmäldes saknad av sin sambo 19 september.

© Barometern-OT

Index

Mordmisstänkt blev omhäktad.

97.12.20 - KALMAR

25-åringen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för mord på Annelie Ojonen.

Efter förhandlingar bakom lykta dörrar beslutade Kalmar tingsrätt på fredagen att omhäkta den misstänkte mannen.

Biträdande chefsåklagare Carina Maxson fick därmed ytterligare tre veckor på sig att väcka åtal.

- Våra misstankar har stärkts under utredningens gång, sade hon påtagligt nöjd efter tingsrättens beslut.

Häktningsförhandlingarna hölls bakom lykta dörrar. Därmed är det fortfarande för allmänheten oklart vilka bevis polis och åklagare har mot 25-åringen.

Presenning
Enligt Carina Maxson finns det dock nu även viss teknisk bevisning som kan binda mannen vid ett eventuellt brott. Men huruvida denna tillsammans med utredarnas indiciekedja räcker för att åtala honom för mord är för tidigt att säga i det här läget, enligt Carina Maxson.

- Det beror på vad som händer den närmaste tiden. Nya tips strömmar in hela tiden och vi har ett digert material att gå igenom, säger hon.

Envisa rykten har de senaste dagarna gjort gällande att den misstänkte 25-åringen i samband med Annelie Ojonens försvinnande köpte en presenning i en affär.

Att denna presenning finns med i polisens utredning är klart men inte vilken betydelse den haft.

- Ingen kommentar, svarar Carina Maxson kort på en direkt fråga.

Fredagens omhäktningsförhandlingar följdes av ett stort massmediauppbåd. Även anhöriga till 25-åringen fanns på plats.

Den misstänkte fördes in i rättssalen ledsagad av två vakter. Klädd i jeans, en blå arbetsjacka och med ett lätt leende på läpparna satte han sig på stolen.

Jul och nyår i cellen
Häktningsdomarens besked om att han tvingas fira jul och nyår i en cell i Kalmar mottog han med en huvudskakning och blickar mot föräldrarna.

På väg ut ur rättssalen kunde inte 25-åringens mor hålla tillbaka tårarna utan sökte tröst hos vänner. För pappan, som hela tiden hävdat sin sons oskuld, blev det för mycket.

- Detta är en rättsskandal. Han har ju aldrig gjort någon människa förnär, sade pappan högt och tydligt med upprörd röst.

25-åringens advokat, Karl Olof Wirell, meddelade direkt efter omhäktningsbeslutet att detta kommer överklagas.

Tvärt emot Carina Maxson menar Karl-Olof Wirell att polisens utredning inte tagit det minsta steg framåt.

- Det finns inte något nytt som ytterligare pekar ut min klient. Jag skulle snarare vilja säga att misstankarna minskat. Polisen har under 72 dagar plus de veckor han suttit anhållen och häktad inte lyckats visa att han är skyldig. Därför bör han snarast försättas på fri fot, sade Karl Olof Wirell.

Åtal senast 9 januari
Polisens teori går ut på att Annelie Ojonen dödats och att kroppen därefter transporterats bort i hennes egen bil.

- Utredningsmaterialet visar ett sannolikt förlopp. I detta scenario passar min klient in. Men det finns inga bevis på att det verkligen är han, menar Karl Olof Wirell.

Det är oklart när 25-åringen överklagande av omhäktningsbeslutet kommer att prövas av hovrätten. På grund av julhelgen lär ett besked komma först under mellandagarna.

Om beslutet blir att 25-åringen ska kvarhållas i häkte måste biträdande chefsåklagare Carina Maxson väcka åtal senast 9 januari nästa år. Alternativen är att begära den misstänkte omhäktad än en gång eller försätta honom på fri fot.

© PETER KARLSSON

Index

25-åringen omhäktad för mord.

98.01.15 - KALMAR

Polisen intensifierar sökandet efter Annelie Ojonens kropp. Kommande helg anordnas nya omfattande skallgångskedjor i trakterna av Algutsrum.

Det framkom i samband med onsdagens omhäktningsförhandlingar i Kalmar tingsrätt.

Häktningsdomaren behövde inte lång betänketid på sig för att meddela beslutet att den för mord misstänkte 25-åringen ska kvarbli i häkte. Denne mottog beskedet utan att röra en min och med hakan vilande på sina tummar.

I likhet med tidigare överläggningar i tingsrätten hölls förhandlingarna bakom stängda dörrar. Utredningen bedrivs fortfarande under stark sekretess och ingen av parterna, vare sig åklagare, polis eller försvar, vill lämna ut några detaljer.

Säkra uppgifter
Vissa nya uppgifter kom dock till allmänhetens kännedom efter onsdagens beslut av tingsrätten. Det gäller bland annat att polisen nu anser sig ha säkra uppgifter i form av personer som gjort iakttagelser om att Annelie Ojonens bil flyttats under natten då hon försvann.

Detta kan tolkas som att polisen utgår från att Annelie Ojonens kropp körts i väg och gömts någonstans i närheten av Holmetorp, där hon bodde.

Förutom en rad indicier som pekar ut 25-åringen som mördare ska det även finnas två vittnen till en speciell händelse som sätts i samband med någon omständighet kring det förmodade brottet. Ett av vittnena ska enligt uppgift ha givit sig till känna på senare tid.

Otillräckligt material
- Det har kommit in flera nya tips som gör att utredningen förs framåt, säger förundersökningsledaren, biträdande chefsåklagare Carina Maxson.

Men hon medger samtidigt att det material som finns för dagen inte räcker för att åtala 25-åringen för mord.

- Ett åtal är beroende på vad som kommer fram den närmaste tiden. Framför allt gäller det att hitta Annelie Ojonens kropp, säger Carina Maxson.

Mycket tyder på att just återfinnandet av kroppen är av stor vikt för att det uppmärksammade försvinnandet ska få sin förklaring och leda till att en gärningsman kan ställas inför rätta.

De flesta bedömare tror att det är i princip omöjligt att få en fällande dom utan det yttersta beviset på att ett mord verkligen begåtts. Det lär knappast räcka med att åklagaren lägger fram en indiciekedja, hur stark den än är.

Under de snart sju veckor som 25-åringen suttit inlåst hos polisen har ett stort antal långa pressande förhör hållits. Detta utan att göra några som helst medgivanden.

Ingen överraskning
Enligt källor inom polisen som Barometern-OT varit i kontakt med ska dock 25-åringen vid ett tillfälle, efter en intensiv förhörsomgång, sagt sig vara beredd att berätta något som har med Annelie Ojonens försvinnande att göra. Men senare ska han ha ångrat sig.

För 25-åringens försvarare, advokat Karl Olof Wirell kom inte omhäktningsbeslutet som någon större överraskning. Han medgav efter förhandlingarna att polisens uppgift om att utredningsarbetet gått framåt den senaste tiden är korrekt.

- Men samtidigt är det min uppfattning att anklagelserna mot min klient inte har stärkts. Därför kommer jag att överklaga till hovrätten och kräva att han försätts på fri fot. Hjälper inte det vänder vi oss till Högsta domstolen, säger Karl-Olof Wirell.

I förra veckan genomgick 25-åringen, på åklagarens begäran, en liten sinnesundersökning. Enligt Karl-Olof Wirell visar denna att mannen är psykiskt frisk.

Onsdagens beslut i tingsrätten innebär att åtal ska vara väckt senast den 28 januari.

© PETER KARLSSON

Index

Skallgång gav inget resultat.

98.01.19 - ALGUTSRUM

- Hon måste ju ligga någonstans. Om det nu är i vattnet eller på land vet vi inte. Därför söker vi överallt.

Spaningsledaren Stig Svensson talar till det 100-tal hemvärnsmän och civila som samlats vid hemvärnsgården i Algutsrum.

De är alla där för att delta i eftersökningarna efter den sedan fyra månader försvunna öländskan Annelie Ojonen, som då försvann från sin bostad.

Flera skallgångskedjor har gjorts tidigare. Den här är lite annorlunda. Det är inte längre någon som tror att Annelie Ojonen kan vara vid liv. Nu letar man efter en kropp.

Grannar hörde ljud
- Vi vet, säger Stig Svensson, att hon kom till sin bostad på torsdagskvällen. Vi vet att vittnen tidigt på morgonen sett att bilen som vi tror Annelie forslades bort i var flyttad. Vi vet också att grannar hört ljud på natten.

- Vi har tidigare sökt genom stora områden kring Annelies bostad. Nu ska vi söka genom andra områden. Är hon nedgrävd, kan det vara svårt att se. Jag önskar lycka till.

Hemvärnsmännen delas upp i grupper. De civila inlemmas i hemvärnsgrupperna.

Det delas ut toalettrullar och pinnar. Med toapappret ska man markera ytterkanterna på de områden som sökts igenom. Med pinnarna ska man sticka i marken.

Sven Stensson är polis från Kalmar. Den grupp han följer ska söka i Tveta-området.

- Vi har stort förtroende för hemvärnsmännen. De har övat sådant här många gånger. De är en verklig tillgång för polisen, säger Sven Stensson.

Han hoppas på framgång i sökandet.

Trauma för familjen
- Allt detta är ett trauma, både för bygden och speciellt för familjen. Men också för oss inom polisen, säger han. Det är tungt att ha ett olöst fall så här länge.

Gruppledaren förklarar hur och var man ska gå. Inte mer än en pinnes avstånd mellan mannarna. Uppmärksamhet. Ett rakt led. De ska börja från muren och gå bortåt.

Efter bara 20 meter ropar någon "Fynd!". Hela linjen stannar. Polisen går för att se vad det kan vara. Det är djupa hjulspår i marken, kanske efter en traktor eller skogsmaskin. På ett ställe ser det ut som om jorden spekats runt. Sven Stensson markerar stället med extra toapapper. Dagen går. Spaningsgrupperna söker vidare. Man söker söder om Algutsrum, längs vägen mot mot Törnbotten och Gårdby, bort mot Bettorp, Hönstorp.

Klockan tre på lördagen är det presskonferens.

- Nej, de har inte hittat något, säger spaningsledare Stig Svensson. Spaningarna ska fortsätta på söndagen. En dag då nya resurser sattes in. Utan resultat.

Det är mycket resurser som läggs ned på att söka efter Annelie Ojonens kropp. Men den polishelikopter från Jönköping som skulle satts in på söndagen avbokades sedan SMHI förutspått dåligt väder.

Specialhundar sätts in
På måndagen ska poliser med liksökarhundar komma ned från Stockholm.

Kommer ni att avsluta eftersökningarna om det inte blir något resultat av den här satsningen?

- Visst kostar det pengar och visst är chansen att vi hittar något liten. Men man vinner inget om man inte satsar. Vi är envisa. Och ska den misstänkte kunna fällas är det i stort sett nödvändigt att vi hittar kroppen efter Annelie, säger Stig Svensson.

Vädjar om tips
Han vädjar nu på nytt till allmänheten. Stig Svensson misstänker att det finns personer som känner till saker, men som inte vågar kontakta polisen.

- Vi kan inte se någon anledning till att folk ska vara rädda för att kontakt polisen. Det här handlar inte om en massmördare som går lös i bygden. Vi ser det som ett avskilt fall och vi behöver all hjälp allmänheten kan ge. 25-åringen nekar fortfarande till brott. Hans advokat tänker överklaga omhäktningen på nytt.

Det börjar bli ont om tid

© SOFIA HEDMAN

Index

Specialhundar i sökandet.

98.01.20 - ALGUTSRUM

Polisen fortsätter envetet sitt sökande efter den försvunna Annelie Ojonens kropp. På måndagen sattes två specialtränade så kallade likhundar in i sökandet.

- Hundarna är specialsökhundar. De är utbildade att leta efter döda människor eller kroppsdelar. De hör egentligen hemma i Stockholm, men vi används i olika uppdrag i hela landet, berättar Pelle Kornesjö, hundförare till en av de två inlånade hundarna, Styx.

Men varför sätts specialhundarna in?

- Vi har kommit till en punkt i utredningen där den eller eller den andra platsen bedöms vara en rimlig fyndplats. Det var därför vi på nytt an-vände oss av skallgångskedjor i helgen, och det är därför vi på nytt använder hundarna, berättar kriminalinspektör Lars Lundqvist.

När Barometern-OT möter hundförarna och deras hundar är de vid den villa där den för Annelie Ojonens försvinnande misstänkte mannen bor.

- Det är av andra skäl vi befinner oss här, konstaterar Lars Lundqvist.

Under två dagar kommer specialhundarna att leta igenom så kallade intressanta områden runt i trakterna av Algutsrum. Exakt var vill inte polisen berätta.

- Vi har försökt fundera ut platser som kan vara trovärdiga för att gömma en kropp. Vi har fått vissa tips som hjälp, fortsätter Lars Lundqvist, som också konstaterar att polisen nu utgår från att Annelie Ojonen är död och att det är hennes kropp man inriktar letandet efter.

Hur får hundförarna hundarna att leta och kan verkligen en sökhund leta noga på stora arealer? - Vi gör som när vi tränar hundarna, vi lurar dem att vi gömt något som de sedan försöker finna. Och visst kan vi söka av ganska stora arealer, vi utnyttjar ju hundens näsa, de söker där vi går och i närområdet, berättar Pelle Kornesjö.

Tror polisen sig ha tillräckligt "heta" områden att leta i för att kroppen ska kunna hittas?

- Jag hoppas att vi ska finna kroppen, men vi har ju inte något område där vi säkert vet att kroppen ligger. Men det skulle onekligen föra utredningen framåt om vi äntligen kunde finna kroppen. Och förhoppningen är att göra det, summerar Lars Lundqvist.

© MATS ANDERSSON

Index

De gräver efter Ojonens kropp.

98.01.28 - KALMAR

Polisen grävde på tisdagen efter den försvunna Annelie Ojonens kropp mitt emot Södercentrum i centrala Kalmar.

Förra veckan fick polisen in ett tips som ledde till att man valde att gräva efter kroppen. Det var en anonym man som ringde till polisen och sade sig ha sett den för mord häktade 25-årige mannen i en grävskopa vid Södercentrum. Klockan skulle då ha varit runt halv tolv, natten då Annelie Ojonen försvann. Att han ville vara anonym berodde på att han känner den misstänkte.

- Vi har länge vetat att 25-åringen jobbat på den firma som lade ner fjärrvärmerör vid platsen, säger åklagare Carina Maxson. Vi hade tänkt gräva där ändå, men visst skyndade det här tipset på handlingen.

Nu hoppas hon på att det anonyma vittnet vill träda fram och berätta mer om vad han såg.

Specialtränade hundar
På tisdagen grävdes två stora hål, ungefär 1,5 meter djupa, precis i hörnet Drottning Margaretas väg-Ståthållaregatan. Till sin hjälp vid utgrävningarna hade Kalmarpolisen begärt och fått två hundförare och specialtränade hundar från Stockholm. För övrigt samma hundar som användes vid skallgången kring Algutsrum nyligen.

Hundförarna kom ner på söndagskvällen och kommer att stanna tills utgrävningarna är klara. En av hundarna, Locco, släpptes ned i ett av hålen för att leta efter vittring.

- Hundarna är specialutbildade för att söka efter avlidna eller kroppsdelar både på land och i vatten, sade hundföraren Jürgen Clöve.

Men Locco fick inte upp något spår under tisdagen och på eftermiddagen slutade man söka för dagen. Det är oklart om utgrävningarna kommer att fortsätta under onsdagen. Barometern-OT fick både uppgifter om att de skulle avbrytas och om att de skulle återupptas under onsdagen på ett annat ställe i närheten av Södercentrum.

Misstankarna har stärkts
Under onsdagen kommer åklagare Carina Maxson att lämna in en omhäktningsansökan för 25-åringen. Carina Maxson är övertygad om att han också kommer att häktas om.

- Misstankarna har knappast minskat, säger hon, snarare stärkts.

Tidigare har berättats att den misstänkte mannen köpte en presenning i en affär samma kväll som Annelie Ojonen försvann.

Vid förhör har han inte kunnat uppge om det var en eller två presenningar som inhandlades. Han har heller inte kunnat tala om var presenningen fanns.

- Nu har vi hittat ett kvitto som bevisar att det var en och vi har även funnit presenningen. Han skulle ha den att täcka över ved med, säger Carina Maxson.

© JONAS KANJE / PER JOHANSSON

Index

Omhäktad för tredje gången.

98.01.29 - KALMAR

Misstankarna mot den 25-årige man som sitter häktad för mord på Annelie Ojonen har stärkts. På onsdagen omhäktades han för tredje gången.

- Han är på sannolika skäl misstänkt för mord eller dråp på Annelie Ojonen, förklarade åklagare Carina Maxson.

- Omständigheterna pekar mot att det är rätt man som har häktats. Under de två sista veckorna har misstankarna stärkts.

Men advokat Karl Olof Wirell håller inte med. Direkt efter beslutet lämnade han in ett överklagande.

- Hur länge ska mannen behöva sitta häktad? Det finns ju ingen kropp.

Det var ett stort massmedieuppbåd som mötte mannens mamma, pappa, släkt och vänner utanför rättegångssalen på onsdagseftermiddagen.

Nervösa och en aning spända, men fast förvissade om sonens oskuld, pratade släkten obehindrat med de 20-talet radio-, TV- och tidningsjournalister som bevakade omhäktningsförhandlingen.

Men samtalen handlade mer om systerns väntade tillökning, viktökningar och rökning, än om den stundande förhandlingen.

Klockan 13.30 öppnades dörrarna. 25-åringen, i sin blåa arbetarrock, T-shirt och jeans, togs in i rättegångssalen och åklagare Carina Maxson framställde honom på sannolika skäl misstänkt för mord på Annelie Ojonen.

Resten av förhandlingen skedde bakom stängda dörrar.

Efter en dryg timme öppnades dörrarna igen och 25-åringen beslutet om omhäktning lästes upp. Hans mamma brast i gråt och fick ledas bort av systern, medan pappan stannade kvar för att höra journalisternas frågor till Carina Maxson.

Åtal utan kropp
Maxson hävdade att det visst går att väcka åtal trots att det saknas kropp och eventuellt mordvapen.

- Om det är juridiskt klokt är en annan bedömning. Det beror på vilka andra omständigheter som kommer fram.

- Finns det ett erkännande till exempel tror jag inte att det är svårt att få ett åtal.

Grävningarna vid Södercentrum har inte varit något desperat försök att i sista sekund hitta bevis mot mannen, poängterade Maxson. Aktionen var beslutad för länge sedan och liknande steg är planerade också i fortsättningen.

- Det finns en del platser som vi ännu inte hunnit titta närmare på. I närområdet där skallgångskedjan inte kunde undersöka till exempel. Det kan röra sig om stenrösen och murar.

- Även kobbar och skär i Kalmarsund kommer att undersökas. Det görs troligen med polisens helikopter.

De två sista veckornas bevismaterial har stärkt misstankarna mot mannen, anser Carina Maxson. Även de tekniska undersökningar och rekonstruktioner som gjorts styrker misstankarna.

Något mordvapen har dock inte hittats. Fynden härrör sig mest till bilen.

Men tipsen fortsätter att strömma in och Carina Maxson ser stora möjligheter att gå vidare. Utredningsmässigt fortsätter förhören med både den misstänkte och andra som man vill ha uppgifter av.

Carina Maxson bedyrar att man inte har låst upp sig till 25-åringen, även om mycket i det här läget pekar mot honom.

- Den här utredningen har pågått under en lång tid. Den var brett upplagd redan från början. Det innebär att vi har kartlagt fallet väl. Så småningom kunde misstankarna riktas åt ett håll.

25-åringens advokat Karl Olof Wirell anser emellertid att situationen är ohållbar. Han vill att Högsta domstolen ska ge svar på om det är rätt att häkta någon för mord, utan att ha hittat någon kropp.

- En domstol brukar ta ställning om en person på sannolika skäl är misstänkt för att ha utfört en viss gärning. Men i det här fallet vet vi ju inte vad den gärningen skulle vara. Vi vet inte vad som har inträffat.

- Omhäktningarna måste få ett slut. Åklagaren har byggt upp fallet på ett tänkbart scenario. Och i det scenariot passar bara den här mannen in.

Wirell anser att utredningen mycket väl skulle kunna fortsätta även om 25-åringen försattes på fri fot.

- I Palmeutredningen har man också en person som på sannolika skäl är misstänkt. Men han är inte häktad.

Före den 11 februari måste åklagare Carina Maxson ha väckt åtal. Annars måste en ny omhäktning ske eller mannen försättas på fri fot.

© JESPER ERICSON

Index

25-åringen släppt ur häktet.

98.02.12 - KALMAR/ÖLAND

Han är fortfarande misstänkt för mord men på onsdagen släpptes 25-åringen fri. Bevisningen räcker inte för åtal.

Biträdande chefsåklagare Carina Maxson i Kalmar fattade beslutet. Mannen har under åtta veckor suttit häktad i Kalmar misstänkt för mord eller dråp på Annelie Ojonen som i slutet av september försvann från sitt hem i Hässleby öster om Algutsrum.

- Vi kommer inte längre i utredningen. Jag har haft att bedöma om det material vi nu har räcker för ett åtal, och funnit att det inte gör det.

- Jag måste i rätten kunna göra en gärningsbeskrivning, ha en brottsplats och ett offer. Var det ett mord, ett dråp, eller vållande till annans död?

Sökande
De senaste månaderna har polisen lagt ner ett omfattande spanings- och utredningsarbete på att försöka lösa fallet, mängder av vittnesuppgifter har kontrollerats, och ute i terrängen har man letat efter Annelie Ojonen med hjälp av skallgångskedjor, dykningar i vattensamlingar, gödselbrunnar har undersökts, helikoptrar har spanat, dykningar har skett i sundet med flera åtgärder, men utan resultat.

Inte minskat
Mannen är dock fortfarande på sannolika skäl misstänkt.

- Våra misstankarna har inte minskat, säger åklagaren.

Däremot räcker alltså inte materialet för att ta ett steg till, det vill säga för ett åtal.

25-åringen har hela tiden nekat till anklagelsen. Vad skulle behövas ytterligare för att komma vidare i fallet?

- Ett väldigt starkt nytt vittne vars uppgifter gör att vi får en bekännelse. Eller att Annelie Ojonens kropp hittas, och att spår kan säkras som leder till en gärningsman.

Inga mer förhör
Mannen är försatt på fri fot utan några som helst restriktioner. Inga ytterligare förhör är planerade med honom.

Dagligen sedan häktningen i början av december har mannen förhörts, men förutom en del olika uppgifter i mindre detaljer har han hela tiden hållit sig till samma linje och berättelse och nekat.

Polisens starkaste indicium är av teknisk art. På Annelie Ojonens bils vänstra bakflygel har lyktan skadats och ett skrapmärke gjorts i plåten. Bilen påträffades vid hennes bostad.

- Märket har uppstått när någon backat på ena grindstolpen. Det fanns glassplitter på marken. Vi har gjort en rekonstruktion, och den enda möjligheten att skrapmärket ska kunna hamna där det nu sitter är om det ligger en kropp på cirka 50 kilo ligger i bakluckan, säger Stig Svensson, som lett polisens utredning.

Den misstänkte går med på att Annelie Ojonen skulle ha kunnat fraktas bort på detta sätt, och att bilens skada därför kunnat uppstå, men nekar till att ha något med det att göra.

- Han säger att det är någon annan som har gjort det i så fall. Vi har med hjälp av olika vittnesuppgifter kartlagt den aktuella dagen, och det finns bara 40 minuter som denne okände gärningsman skulle haft på sig.

Natten vid försvinnandet har polisen vidare vittnesuppgifter från två kringboende som hört ett konstigt, metalliskt buller, samt en tredje som hört ett mer diffust buller. Detta var kring 01.30 till tvåtiden.

Men som sagt, materialet i dag räcker inte för ett åtal. Åklagare Carina Maxson understryker också att man hela tiden även är skyldiga att bedöma fakta som talar till den misstänktes fördel. Efter ett flertal omhäktningar kom nu tidpunkten då utredningen var körd i botten.

- Och då måste vi släppa honom.

Häktningarna har hela tiden skett bakom lyckta dörrar. Detta för att utredningsuppgifter inte skulle bli offentliga och kunna påverka vittnen.

Inte nöjd
Visserligen berömmer Carina Maxson polisens insats.

- Men jag kan ändå inte säga att jag är nöjd. Vi vill hitta hennes kropp och det kommer vi att göra. Förr eller senare. Jag tänker även på situationen för de anhöriga.

Varken polis eller åklagare tvekar om att det med all sannolikhet är ett brott som ligger bakom försvinnandet.

- Och någon annan som skulle kunna misstänkas finns inte.

Vädjar igen
Åter vädjar polis och åklagare till allmänheten.

- Det kan fortfarande finnas personer som har viktig information, men som hittills inte insett hur värdefull den är och därför inte hört av sig till oss.

I fortsättningen bedrivs utredningen på sparlåga, men så snart nya uppgifter kommer in undersöks de. På onsdagen kontrollerades exempelvis ett nytt tips.

© JÖRGEN DANIELSSON

Index

Släktingar skriver öppet brev.

98.03.19 - ÖLAND

- Det får bara inte bli tyst. Någonstans finns Annelie, förhoppningsvis är det någon som hittar henne.

I dag är det exakt sex månader sedan Annelie Ojonen försvann från sin bostad i Algutsrum på Öland.

För att hennes försvinnande inte ska falla i glömska skriver hennes närmaste släktingar ett öppetbrev.

- Vi har noga övervägt det här. Men vi får lov att orka ta i den här biten, att diskussionen omAnnelies försvinnande väcks till liv igen, säger Ingrid Ojonen, mor till Annelie.

Tackar alla som hjälpt till
I det öppna brevet passar de anhöriga också på att tacka alla dem som hjälpt till och sökt efter Annelie Ojonen.

"Vi är oerhört tacksamma för allt jobb som polisen lagt ned för att lösa denna gåta. Vi vill också tacka alla frivilliga som ställt upp och letat efter henne, alla som genom tips hjälpt polisen ochalla som på olika sätt stött oss i denna stora sorg."

I brevet konstaterar de anhöriga att de inte längre tror att Annelie Ojonen finns i livet.

- Det enda jag vill och önskar är att få sätta punkt för hela den här historien. Det får innebära vilka obehagliga överraskningar som helst, bara jag kan få avsluta allt, fortsätter Ingrid Ojonen, som i det öppna brevet utan omsvep förklarar sina och de övriga näras känslor.

"Annelie förtjänar att få en värdig begravning och inte att bli dumpad någonstans."

Just att Annelie troligtvis finns gömd någonstans är en ständigt källa till upprördhet hos de närmaste.

- Polisen kan ju inte gräva upp hela Öland. För att hela den här historien ska få ett slut måste endera någon berätta var hon finns eller är det någon som av en slump hittar henne. Och nu är det snart vår och människor börja röra sig i naturen igen, jag hoppas att man håller ögonen öppna lite extra.

I det öppna brevet riktar också Annelie Ojonens familj några uppmaningar, förhoppningar till alla som läser det:

"Glöm aldrig Annelie! Håll ögon och öron öppna! Fortsätt leta och lämna tips till polisen!"

Rop på hjälp
Brevet är i stora delar ett rop på hjälp om att finna Annelies kropp. Men två meningar riktar sig direkt till den eller de personer som vet vad som egentligen hänt.

"Någon vet vad som hänt Annelie! Någon kan tydligen leva med denna vetskap!"

- Polisen har skött sig föredömligt, de har hela tiden informerat mig om utredningen och vad som kommit fram.

Och jag har min åsikt klar om vad som egentligen hände Annelie. Den åsikten har jag för övrigt också framfört till den person som satt häktad misstänkt för att ha med Annelies försvinnande att göra.

- Men min åsikt är egentligen inte intressant. Det absolut viktigaste för mig är att Annelie inte glöms bort och att vi kan finna kroppen och därmed få möjlighet att begrava henne och verkligen sörja henne, säger Ingrid Ojonen med dämpad stämma.

© MATS ANDERSSON

Index

Grävningar efter saknad kvinna.

98.04.24 - STORA RÖR

Polisen fortsätter sitt sökande efter den försvunna Annelie Ojonens kropp.

Under tre dagar denna vecka har ett område intill Galgbacken i Stora Rör grävts igenom med hjälp av grävmaskin.

Anledningen till att området genomsöktes var att en privatperson tipsade polisen om att hans hund markerade kraftigt när den passerade området.

Men precis som vid tidigare grävningar var polisens sökande resultatlöst.

- Vi har avslutat grävningarna, tyvärr var de resultatlösa, säger Conny Gunnarsson vid kriminalpolisen i Kalmar.

© Barometern-OT

Index

Vädjan om hjälp via affischer.

98.05.16 - ALGUTSRUM

- Papperen kommer att få sitta uppe så länge Annelie är försvunnen. Om någon tar ner dem sätter vi upp nya.

Det säger Lars Rudin som är sambo med Ingrid Ojonen, mamma till försvunna Annelie Ojonen. I dagarna har familjen tryckt upp och skickat ut färgaffischer som de hoppas ska hjälpa dem att hitta Annelie.

- Det är affischer i färgtryck. Bilden på Annelie är en annan än den som tidigare publicerats. På den här är hon utan glasögon. Hon har uppsatt hår och ser lite gladare ut än på den andra. Bilden är från en gemensam semester förra året på Skara sommarland, berättar Lars Rudin.

På planschen finns även tre andra bilder. Den ena är en kartbild över ett område inom en tremilsradie från Annelies hem. Det är inom detta område som de anhöriga bedömer att Annelie kan finnas.

Dessutom visas en bild på bilen som familjen tror att Annelie förts bort i. En nyckelknippa med ett litet troll på, avbildas också. Annelie hade en likadan, och den saknas fortfarande.

Lätt att se
- Den är ju lite speciell med trollet med stort orange hår. Nyckelknippan är lätt att se om den ligger slängd någonstans, säger Lars Rudin.

Han hoppas att de nya bilderna ska få folk att dra sig till minnes om de sett eller hört något mystiskt i samband med Annelies försvinnande. Kanske känner de igen bilen eller nyckelknippan, eller rentav Annelie, eftersom hon ser helt annorlunda ut på bilden än på den tidigare publicerade.

- Vi vet ju inte hur hon såg ut när hon försvann, säger Lars Rudin.

Samtliga företag
Familjen har i dagarna skickat ut 2 600 exemplar av affischen till samtliga företag som har kontor i Kalmar län. Lars Rudin hoppas att företagen vill hjälpa till att få ut informationen genom att slå upp affischen på anslagstavlor, i butiker och på väggar. Och han berättar att affischerna alltid kommer att finnas uppe, så länge Annelie fortfarande är borta. Proto-typen finns kvar, och med den möjligheten att trycka upp fler exemplar med tiden.

Har inte gett upp
Det har nu gått snart åtta månader sedan Annelie Ojonen försvann den 19 september förra året. Lars Rudin vågar inte riktigt svara på om familjen tror att de någonsin kommer att få veta vad som har hänt henne.

- Man har ju inte gett upp, men det har gått en bra tid nu. Ju längre tid det går, desto svårare blir det att hitta henne. Men vi ger inte upp. Så fort det dyker upp något kommer vi att åka ut och kolla. Hittills har jag nog varit ute och gått över halva Öland, säger Lars Rudin.

© MARIE SILVA